Därför trivs inte Chris O'Neill i Sverige

Både prins Daniel och prinsessan Sofia arbetar för fullt och stöttar sina respektive i kungliga evenemang när de behövs. Men Chris väljer oftast hellre att stanna hemma när Madeleine beger sig till Sverige, vi reder ut varför!

Kungaparets tre barn har alla hittat kärleken utanför de kungliga kretsarna. Daniel kommer från Ockelbo, Sofia växte upp i Älvdalen och Chris O’Neill har både amerikanskt och brittiskt medborgarskap. Ingen av dem visste innebörden av att tillhöra en kunglig familj förrän de kastades in i rollen över en natt.

Daniel och Victoria står nära Carl Philip och Sofia

Daniel var först ut. När det stod klart att han förlovat sig med kronprinsessan av Sverige stod hela kungafamiljen bredvid och stöttade. Likadant var det för Sofia, när hon fem år senare skred fram till altaret där prins Carl Philip väntade. Victoria och Daniel har en otroligt nära relation till Carl Philip och Sofia.

De bor endast en kort bilfärd ifrån varandra, deras respektive barn Oscar och Alexander är i samma ålder och familjerna träffar varandra regelbundet. Ibland arbetar paren tillsammans men framförallt har de skapat en vardaglig relation där de äter familjemiddagar och gör utflykter tillsammans.

Chris och Madeleine

När Chris var ny i familjen stod han alltid vid Madeleines sida i kungliga sammanhang.

Ända sedan Daniel kom in i familjen har Carl Philip funnits nära till hands och gett sin svåger goda råd på vägen. Precis som Victoria har hjälpt Sofia att komma in i rollen som prinsessa.

Madeleines make Chris tackade däremot nej till en prins-titel, för att kunna fortsätta sin affärsverksamhet. Och han har därför haft svårare att komma in i det kungliga livet. Han är bara med vid vissa kungliga tillställningar och har bara bott på Hovstallet under en kort period.

Om några veckor, när Madeleine beger sig hem till Stockholm för att vara med Nobelfesten, stannar Chris kvar i Florida. Sådana här tillfällen, då kungafamiljen träffas, och även minglar med andra framträdande personer inom Stockholms societet missar prinsessgemålen ofta på grund av sitt arbete.

Chris, Madeleine, Victoria, Daniel

Chris saknar det naturliga vardagliga stödet och känner sig inte särskilt bekväm i rampljuset.

Men så har det inte alltid varit. I början av Madeleines och Chris förhållande stod han alltid vid sin hustrus sida när den kungliga plikten kallade. Men ju längre tiden gick, desto mer backade han. Inte för att han inte trivs med kungafamiljen eller att de inte trivs med honom. Utan för att han har valt en annan väg än Daniel och Sofia.

Daniel och Sofia har båda haft mentorer och rådgivare

Prinsessan Sofia hade ju till exempel en mentor när hon var ny i kungafamiljen. Affärskvinnan Barbro Ehnbom. Hon tog Sofia under sina vingar och bland annat lärde henne att hur man ska handskas med pressen.

prinsessan sofias mentor barbro ehnbom

Prinsessan Sofias mentor, Barbro Ehnbom, på prinsparets bröllop.

Prins Daniel har också tagit hjälp av olika rådgivare under åren lopp. Han har till exempel en väldigt nära relation med kungens vän, Marcus Wallenberg, som dessutom är ordförande i Prins Daniels Fellowship. Marcus är en näringslivsprofil med god kunskap om de fina salongerna och vilka kontakter som är värda att knyta. Han och Daniel har haft intressanta samtal under flera års tid.

marcus wallenberg prins daniel

Marcus Wallenberg har varit prins Daniels stöttepelare under många år.

Det beror helt enkelt på att den där vardagliga kontakten och det naturliga stödet blir svårt att få till när han och Madeleine bor på andra sidan Atlanten. Hade de istället bott i Stockholm hade han fått samma stöd som Daniel fick av både Carl Philip och kungen, och förmodligen också då känt sig mer bekväm att delta. Att det inte känns rätt för Chris att dra på sig smokingen och delta i Nobelsammanhang tillsammans med Madeleine kan alltså helt enkelt bero på att han aldrig riktigt kommit in i rollen från början.

Foto: TT