Därför valde prinsessan Sofia samma smycke som Carola

Därför valde prinsessan Sofia samma smycke som Carola
NU GRATIS

Kungligheter gillar att köpa vingar för pengarna. Sångerskan Carola Häggqvist bar ett symboliskt smycke i tv och det dröjde inte länge förrän vi också snart fick se det runt prinsessan Sofias hals.
Emma Israelsson

Svenska designern Emma Israelsson berättar nu om halssmycket i guld, som flög som en raket in i kungahuset och blev oerhört populärt. Hur kommer det sig att just glimrande fågelmotiv lockar drottningar, prinsessor och celebriteter att bära dessa genom alla tider? Här får ni svaret.

Brosch

Om ni har vägarna förbi Paris i vår, så ta en sväng in på 31, rue Danielle Casanova nära Place Vendôme. Där öppnar nämligen L’Ecole des Arts Joailliers en ny utställning den 15 maj 2019 med namnet “Paradis d’oiseaux” (Fågelparadiset). Det är ett urval av symboliska broscher från två privata samlingar och arvsfonder  från Van Cleef & Arpels.

Prinsessan Sofia

Fågeln har i alla tider inspirerat juvelkonstnärer över hela världen. Den här gången tar vi en titt på hur populärt det är med glittrande fåglar i smyckeskrinet. Prinsessan Sofia bär ibland en utsökt berlock – ett smycke som också Carola har.

Israelsons fredsduva

Motivet med fredsduvan finns som ring i silver och i guld.

Prinsessan Sofia bär ofta Emma Israelssons halsbandssmycke “Fredsduvan”. Prinsessan Sofia tycker att det är viktigt att bära svensk design. Det är också bra tycker hon att lyfta fram duktiga kvinnor. Emma Israelsson har lyckats nå framgång med sina smycken, mycket genom att kända personer och kungligheter använder det hon gör.

Svensk Damtidning har pratat med designern, som var mitt i karriären i reklambyråbranschen när hon tog steget att göra något nytt med ett högre syfte och med mer passion. Emma började designa smycken. Och kombinationen småländsk Gnosjöanda och amerikansk västkust-optimism blev en given succé.
Emma Israelsson

Emma Israelsson bor i Strängnäs med sin man och tre barn. På bara några minuter kan hon promenera till lägenheten inrymd i en vacker sekelskiftesvilla med utsikt över Mälaren.

Fredsduvan finns också som örhängen

Den moderna, ljusa ateljén är belägen i ett charmigt trähus i Strängnäs idylliska stadskärna. Det är en stor fördel för en trebarnsmamma att ha kontoret nära hemmet. Nedanför finns en brygga där det blir sköna eftermiddagsdopp sommartid. Badar gör familjen Israelsson också på landstället, dit de åker för att komma naturen nära.

– Vi trivs otroligt bra i Strängnäs och ska försöka bo kvar trots att vi har massor att göra i Stockholm. Att ha tre barn och samtidigt driva eget företag är tufft. Strängnäs är räddningen för att slippa stressen i Stockholm, som ju många lider av. Dessutom är det väldigt dyrt att bo och leva där, säger Emma, som ändå har ett stort umgänge i huvudstaden via kyrkan.
Drottning Noor

Drottning Noor i glimrande fågelbrosch

Pionjär inom välgörenhet

– Jag växte upp i Småland och gick mycket i kyrkan som liten, sjöng i gospelkör och så, berättar Emma, som är kristen i grunden och det ligger henne varmt om hjärtat att hjälpa. Därför går tio procent av bolagsvinsten till välgörenhet.
“Instagram är ett jätteviktigt redskap!”

Emma Israelsson var pionjär inom välgörenhetstrenden. I dag är det många som skänker en del av avansen till något bra ändamål.

– Ingen behöver egentligen smycken och då känns det bättre att vi gör något bra, säger Emma, som fick sin första inspiration till sin design just genom sin kristna syn.

– Jag fick en vision för femton år sedan om att det saknades något på den svenska smyckemarknaden. Det började poppa upp buddhafigurer och ”evil eyes” (onda ögat) överallt, och jag upplevde att kristenheten tog stryk av det.
Emma började designa med hjärtat. Och det verkade som om hon fick rätt. Kärleksbudskapet i designkollektionen är säkerligen en av orsakerna till att fredsduvan och hennes andra fina smycken gjort sådan succé, både i Sverige och utomlands.

Fåglar har alltid inspirerat kungligheter

I kungahusen kan vi se hur populärt det är med glittrande fåglar i smyckeskrinet. Här kan vi se en ung drottning Noor med en juvelströdd brosch med näbb, klor och vingar.

Läs också: Kungligt Quiz: Vem bor var?

Läs också: Så ”råkade” svenska Cartier-diademet hamna i danska händer

Läs också: Hemligheten bakom bortglömda ståldiademen

Foto: TT, Patrik Österberg