Därför valde Victoria att skaffa hund – just nu

Victoria och Daniel har skaffat hund

Det är ingen slump att hundvalpen har flyttat in på Haga – just nu. Här är bakgrunden till Victorias och Daniels privata beslut.

Inget ont som inte har något gott med sig. Till och med mitt i kungafamiljens egen coronakris. För det är ju ingen slump att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har valt att skaffa hund just nu.

Att ha en liten valp är ett jobb som kräver massor av tid och stort engagemang, och den här våren har de – som många av oss andra – kunnat tillbringa nästan all sin tid hemma. Hela deras jobbplanering fick ju läggas i frysboxen och alla uppdrag på fältet och alla planerade utlandsresor fick ju blixtsnabbt ställas in.

Så nu fanns plötsligt tiden och möjligheten – och så gjorde deras lilla pudelvalp entré på Haga.

Victoria Oscar och Estelle i Hagaparken med nya hunden

Victoria, Oscar och Estelle på promenad i Hagaparken med den nya familjemedlemmen – som kurar innanför Victorias jacka.

Äntligen en egen hund för prinsessan Estelle och prins Oscar. Och dessutom ett sällskap för dem den här kanske lite långtråkiga våren när familjen inte kan hitta på lika mycket kul som de brukar, eftersom Victoria och Daniel har hemmaisolerat och måste stanna på Haga.

Victoria med kungens labrador Charlie på sin ettårsdag 1978.

Victoria har haft hund hela sitt liv. Hät med kungens labrador Charlie 1978.

Flera hunduppfödare har också vittnat om att efterfrågan på valpar rent generellt har vuxit sedan fler börjat arbeta hemifrån.

Samtidigt är ju hundägande ett väldigt långsiktigt projekt, kanske för 15-16 år framöver, det vet inte minst kronprinsessan Victoria som har vuxit upp i ett hem där hundarna har avlöst varandra. Från labradoren Ali, alias Charlie, som fanns där när hon föddes, till hennes egna första hund, cavallier king charles-spanieln Cissi och fram till kungens trogna vän, den bayerska viltspårhunden Brandie.

Kungen på Stenhammar med sin hund Brandie.

Kungen på Stenhammar med sin hund Brandie.

Foto: TT.