Därför väljer Silvia Sofia framför Madeleine

Silvia och Sofia

Det är många svärmödrar och svärdöttrar som har en fin relation. Drottning Silvia och prinsessan Sofia är ett särskilt bra exempel på detta. De inte bara förstår varandra, de delar också samma intressen, hyser en ömsesidig beundran för varandra – och ser likadana ut!

De är exakt lika långa. Lika petita och med samma ovanliga resa bakom sig. Sofia och drottningen är också de enda kvinnliga medlemmarna i kungafamiljen som har tagit det där speciella steget, från den vanliga världen och ut i det starka kungliga strålkastarljuset.

Silvia och Sofia på Gabriels dop 2017.

Silvia och Sofia på Gabriels dop 2017.

För drottningens del började den resan på en vip-läktare, under sommar-OS i München, för snart 47 år sedan. Det var ju då som kungen spanade in henne med sin kikare från två meters håll, och bjöd ut henne på privat familjemiddag redan samma kväll.

Prins Carl Philip hade haft span på Sofia lite längre, och så hamnade de vid samma lunchbord på Pepe’s Bodega i Båstad sommaren 2009.

Första gången Silvia och Sofia möttes var sommaren 2010 på Solliden, efter att Sofias förhållande med prins Carl Philip hade skapat krigsrubriker i ett halvår.

– Vi hade en jättetrevlig lunch, och jag kommer ihåg att drottningen kom med ett litet kit inför natten och gav mig en stor kram, har Sofia berättat för SVT.

Så här såg Silvia ut när kungen såg henne för första gången.

Så här såg Silvia ut när kungen såg henne för första gången.

Många tycker att Silvia och Sofia är lika varandra.

Många tycker att Silvia och Sofia är lika varandra.

Sofia Hellqvist, innan hon blev kunglig.

Sofia Hellqvist, innan hon blev kunglig.

Kärleken övervann allt

Vad de sedan har betytt för sina respektive äkta män kan inte underskattas. Vid det här laget har drottningen varit kungens stora stöd i 43 år, och funnits vid hans sida i vått och torrt, varm, spirituell och överraskande rolig. Den där finurliga humorn är väldigt typisk just för henne! Det går helt enkelt inte att tänka sig hur den svenska monarkin skulle ha sett ut utan drottning Silvia.

Silvia som ung.

Silvia som ung.

Sofia väljer ofta mittbena när hon sitter i stolen hos sin vän och frisör Marre Hitti. Exakt samma look som drottning Silvia hade som ung.

Sofia väljer ofta mittbena när hon sitter i stolen hos sin vän och frisör Marre Hitti. Exakt samma look som drottning Silvia hade som ung.

Och på samma sätt har prinsessan Sofia gjort skillnad för prins Carl Philip. Alla är överens om att han har blivit så mycket mer öppen och avslappnad.

Men till skillnad från prins Daniel, som alltid är noga med att låta Victoria stå i fokus, så kan Sofia kosta på sig en mer aktiv roll, som när hon kom till Värmland på officiellt premiärbesök och greppade mikrofonen och hojtade ”Hallå Karlstad!”.

Unik förmåga att få alla att känna sig sedda

Eller som Carl Philip uttryckte det:

– Sofia ser så härligt på livet!

Sedan dess har hon hunnit bli 34, och tittar du noga så ser du att Sofia alltid nickar bekräftande mot dem hon möter. Precis som sin svärmor drottningen som är känd för sin unika förmåga att få alla att känna sig sedda.

Helgerna tillbringar de i samma sörmländska kulturlandskap, kungaparet på sitt weekendslott Stenhammar utanför Flen och prins Carl Philip och Sofia på gården Ökenäs utanför Trosa.

Sofia och drottningen har grundat varsin hjälporganisation som kämpar för utsatta barn.

Sofia och drottningen har grundat varsin hjälporganisation som kämpar för utsatta barn.

Silvia och Sofia umgås ofta

Sedan prinsessan Madeleine flyttade utomlands för några år sedan har Silvia och Sofia kommit varandra allt närmare varandra. Det är ju en av nackdelarna med att inte bo nära sin familj, man glider isär och träffas mest om sommaren och på stora kalas. Den där vardagsrelationen blir lidande.

Prinsessan Madeleine bor utomlands sedan många år tillbaka.

Prinsessan Madeleine bor utomlands sedan många år tillbaka.

Sofia kan vara med barnen

Men mammarollen då? Ja där har de lite olika erfarenheter.

För till skillnad från sin svärmor har Sofia haft möjlighet att finnas där för sina små barn på ett sätt som drottningen saknade. Det var många gånger som hon fick lämna sin ledsna barntrio för att arbetet och plikten kallade.

– Jag var ju ganska ensam när det gäller mitt ämbete, jag hade ingen som kunde hoppa in i mitt ställe. Så ibland hade jag väldigt dåligt samvete, särskilt när det var långa resor. Jag hoppas att barnen har förståelse för det idag, sa hon i en av sina 75-årsintervjuer.

Å andra sidan tar drottningen igen det med råge nu, tillsammans med barnbarnen.

– Jag finns här och jag kan hoppa in, det har jag gjort flera gånger också, säger hon.

Mycketvärme i denblicken. Den här bilden togs i januari på poloklubben i Palm Beach, Florida, när de semestrade tillsammans.

Mycket värme i den blicken. Den här bilden togs i januari på poloklubben i Palm Beach, Florida, när de semestrade tillsammans.

Tiderna förändras.Till skillnad från drottningen har Sofia haft möjlighet att vara mycket med sina barn.

Tiderna förändras.Till skillnad från drottningen har Sofia haft möjlighet att vara mycket med sina barn.

På drottningens önskelista

I sommar firar Sofia fyra år som svensk prinsessa, och som förebild har hon förstås haft drottning Silvia. Men kanske har drottningen också snappat upp ett och annat från Sofia? I januari reste drottningen till Sydafrika för att besöka projekt som hennes Childhood stödjer och se hur de arbetar på plats. Och ett av besöken ägde rum i kåkstaden Langa utanför Kapstaden, närmare bestämt hos hjälporganisationen Project Playground som prinsessan Sofia och Frida Vesterberg startade 2010. I dag får fler än 700 barn hjälp att skapa en meningsfull fritid hos dem.

– Det var drottningens önskan att få besöka Project Playground. Hon är väldigt imponerad av prinsessan Sofias arbete, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: