Därför vann SVT kriget om prinsessbröllopet

Därför vann SVT kriget om prinsessbröllopet
Annons

kronprinsessan victoria, danielwestling

Nina Eldh, hovets informationschef.
Nina Eldh, hovets informationschef.

Det blev Sveriges Television som vann kampen om prinsessbröllopet nästa år – i hård kamp mot TV4 stod kanalen till sist som vinnare. De får nu rättigheterna att sända direkt från bröllopsceremonin i Storkyrkan i Stockholm i juni.

Annons

Kungafamiljen ville inte ha en kommersiell tv-kanal, de var rädda för att bröllopssändningen då skulle kunna bli till ett ovärdigt jippo – därför vann SVT kampen om prinsessbröllopet, säger källor nära hovet enligt Aftonbladet.
– Hovet vill ha en icke-kommersiell miljö, säger Martin Österdahl, programbeställare på SVT.

“Naturligt” att SVT vann

– Med ett så här stort evenemang som är en statsceremoniell händelse är det naturligt att den nationella kanalen får uppdraget, säger hovets informationschef Nina Eldh.
Kungafamiljen uppges enligt Aftonbladet vara missnöjd med sina tidigare erfarenheter av TV4, bland annat hur de skötte Nobelsändningen. Det ska ha blivit för mycket glamour och fest för deras smak.

Annons

Stor besvikelse

Hovet hade flera krav på den kanal som skulle få uppdraget. Man vill till exempel inte ha kameror överallt under vigseln och så är det vissa tekniska krav som ska tillgodoses, enligt Nina Eldh.
För TV4 blev det en stor besvikelse, eftersom kanalen verkligen gått in för en storsatsning på bröllopet. Kanalen sponsrar bland annat Love Stockholm, folkfesten som startar på nationaldagen och fortsätter fram till bröllopsdagen. Men programdirektören på TV4, Göran Ellung, hoppas fortfarande på en öppning.
– Jag hoppas att vi kan komma överens med SVT så att vi också kan sända bröllopet, säger han till Aftonbladet. Men i dagsläget verkar SVT inte intresserade av detta.

Av Ann-Sofie Lundin
Foto: All Over Press

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

20 kommentarer till “Därför vann SVT kriget om prinsessbröllopet”

 1. Gittan skriver: 8 december, 2009

  Snopet för Tarras-Wahlberg…
  Men väldigt bra för oss tittare…Detta blir gôrbra !! … 😀


 2. Anna-Karin skriver: 8 december, 2009

  I Danmark så sänder både DR och TV2 kunliga bröllop/dop etc samtidigt.
  Så det borde ju fungera att bägge kanalerna sänder det.


 3. GM skriver: 8 december, 2009

  Skönt att slippa reklamen i TV4! Nu kan man verkligen bänka sig framför TVn med något gott att knapra på och sitta i godan ro.


 4. Ewa Sollenberg skriver: 8 december, 2009

  Skönt att slippa reklam …..


 5. Maggie skriver: 8 december, 2009

  Det var utmärkt att bröllopet kommer att sändas i SVT. Man behöver bara erinra sig Nobelfesten för två år sedan när TV 4 skötte TV-sändningarna. Det var mer fokus på TV4:s alla programledare än på pristagarna och gästerna. Programledarna var alldeles för många, allt var rörigt och programledarna okunniga.


 6. Margarethasolsken skriver: 8 december, 2009

  Är så glad att få se bröllopet i SVT,då får vi det bästa och sakkunnig visning utan reklamavbrott. TACK!


 7. tinasvenskdamtidning skriver: 8 december, 2009

  Så bra att SVT sänder bröllopet då blir det kunnigt och bra utan alla reklamavbrott som TV4 jämt ska ha, håller med Gittan snopet för Tarras Wahlberg!


 8. Bridget skriver: 8 december, 2009

  Dålig stil “kungen”. Inte ska väl han få bestämma vilken kanal som ska visa vad vi skattebetalare köpt. SVT i all ära, men TV4 visar bättre television. Vad gäller reklamavbrott, kanske vi ska påminna om att dessa företag betalar era favoritprogram och gör roligare tv!


 9. marie ceder skriver: 8 december, 2009

  Hur skulle det kunna bli något det redan är?
  Ett jippo.


 10. Margarethasolsken skriver: 8 december, 2009

  TV4 är inte mycket roligare,oftast bara tjatigt,larvigt och barnsligt med reklamavbrott i program.Bra att det visas i SVT.Och kanske skulle båda kanalerna sänt bröllpet.


 11. Bridget skriver: 8 december, 2009

  Kallas underhållning Margaretha och ses av bredare publik än SVT har. Nu gör det förstås inget för vilka ungdomar bryr sig om att Victoria gifter sig med en Westling.


 12. Anna skriver: 8 december, 2009

  SVT tack!


 13. MAGGANMaggans.bloggspace.se skriver: 8 december, 2009

  Bra då slipper vi reklam och kanske att se all personal som alltid TV4 visar vilket är ganska ointressant, de flesta människor är trötta på reklam många i min omgivning spelar in program och kan då hoppa över all reklam.


 14. Johannesjoberg.blogg.se skriver: 8 december, 2009

  Bridget. Jag känner till många i min ålder (äldre tonåren) som har ett intresse för monarkin och nästa års begivenheter. Att många yngre inte bryr sig om kungahuset, tror jag beror på att man inte i ngn högre utsträckning har kommit i kontakt med detsamma, då media har en tendens att förtiga vårt statsskick… Till förmån för skvallerpressen, som ger bilden av att kungligheterna endast köper dyra väskor och ständigt festar i s:t Tropez.

  Efter SVT:s utlovade reportage om monarkin i historien nästa år, blir det förhoppningsvis ändring på detta 🙂


 15. Inger K skriver: 9 december, 2009

  Håller helt med dig Johannes. Jag träffar många ungdomar varje dag, och de jag träffar, tycker att det här blir kul. Så visst har våra ungdomar intresse för monarkin. Tack och lov att inte TV4 fick det, reklam var tionde minut!


 16. Anna K skriver: 9 december, 2009

  Haha! Komiskt. Att TV4 inte fick det beror förstås på att Knugen och Silvia är sura för Hey Babberia!! Herregud, vad småsint!


 17. Louise skriver: 9 december, 2009

  Håller med ska bli skönt att slippa alla reklambrejk vilket förstör stämningen totalt.


 18. Åse skriver: 9 december, 2009

  Instämmer med alla som tycker att det är bra att SVT fick sändningsrättigheterna men att påstå att SVT vann ett krig är väl ändå att låta det gå inflation i det ordet?


 19. Gunilla skriver: 9 december, 2009

  Så bra att SVT fick sändningsrättigheterna med tanke på över 1 milj hörselskadade som får se bröllopet text-tv textat vid direktsändningen. TV4 skulle bli en stor besvikelse för de klarar inte det! TACK och lov att Nobelfestligheterna gått tillbaka till SVT fick vi åter se text-tv textad in live. Yippie! NU kan vi både se och njuta av bröllopet utan besvär! Utan att fråga våra vänner och anhöriga under tittningen 🙂


 20. Åse skriver: 9 december, 2009

  Det var en tänkvärd aspekt, Gunilla.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar