Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför vill inte fängslade Inaki Urdangarín lämna sin cell

07 jul, 2019, 14:00 
Inaki
Värmeböljan i Spanien har fått konsekvenser för fängslade Iñaki Uradangarín, som inte kan gå ut på rastgården av säkerhetsskäl. Prinsessan Cristinas man har vissa priviliegier som gör att han hellre stannar i cellen.
Annons

Han vann sex Champions League-titlar med Barcelona, var lagkapten när Spanien tog OS-brons 2000, gifte in sig i kungafamiljen. Ja, Iñaki Urdangarin hade allt – i dag sitter han bakom galler.

Prinsessan Cristina

Prinsessan Cristina gifte sig med handbollsstjärnan Iñaki Urdangarin den 4 oktober 1997. Sagobröllopet med pukor och trumpeter följdes av hela landet. Cristina är exkung Juan Carlos yngsta dotter och syster till Spaniens nuvarande kung Felipe VI. I dag lever hon ensam med de fyra barnen i Geneve. Hennes man fick fängelse efter Noos-skandalen, som skakade om kungahuset rejält.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Inaki Urdangarin
Annons

Hur har han det då i fängelset Brievas? Svettigt värre, kan man säga. Värmeböljan i Europa drabbar också medlemmar av kungahuset. Iñaki lider av de extremt höga temperaturerna, liksom resten av befolkningen och tusentals turister på Iberiska halvön.– Urdangarin kan inte gå ut på Brievas gård. I hela straffområdet är det 50 grader Celsius, säger spanska Catalunyadiari.

Inaki Urdangarin
Iñaki Urdangarín har det svettigt i fängelset.

Egen luftkonditionering

Av den anledningen har prinsessan Cristinas make blivit tvungen att följa en rad riktlinjer för att skydda sig mot de extrema temperaturerna. Kvicksilvret i termometrarna inne i Brievas fängelse visar starkt rött. Fängelseledningen har därför fått göra ett antal åtaganden och vissa förändringar för att förhindra att fångarna får värmeslag. De får inte gå ut och måste dricka massor av vatten.

Annons
Inaki Urdangarin

Det är inte bara dåliga nyheter för Iñaki Urdangarin. Han kan tacka sin lyckliga stjärna, att han fortfarande har vissa privilegier. – Alldeles för lyxigt, menar spanjorerna, som tycker att han inte ska ha det så bra i fängelset.
Prinsessans make har nämligen sin egen luftkonditionering och en tv i sin cell. Det har inte de andra internerna. Kung Felipes svåger får också ägna sig åt sina favoritaktiviteter, att läsa och skriva.

Inaki Urdangarin
Annons

Självklart måste det vara fruktansvärt för en atlet som Urdangarín att sitta instängd i en cell. Han är van att röra på sig och vara ute i friska luften. Bara tanken på att hans familj är någon helt annanstans – och där sitter han, i värmen, isolerad och ensam.  Han överklagade domen från februari i fjol, som då löd sex års fängelse.

Maribent palace och Son Vent in Palma de Mallorca
Maribentpalatset på Mallorca

Spaniens högsta domstol har fastslagit att den forne handbollsstjärnan får fem år och tio månader i fängelse. Luftkonditionering och egen tv hör numera till de saker han är tacksam för. Kanske längtar Urdangarín till den tid då han hade allt – Hertigtitel och frihet att umgås med familjen, gå och bada, segla och svalka sig i familjens slottspool på Mallorca!

 

Foto TT

 

Annons