Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dåtidens mest fotograferade prinsessa – sen försvann kungens syster

08 mar, 2024, 05:00 
Kung Carl Gustaf och prinsessan Margaretha
Äldst av hagasessorna och än gång i tiden en flitig representant för den svenska kungafamiljen – sedan försvann Margaretha.
Annons
Så lever prinsessan Margaretha i dagBrand logo
Så lever prinsessan Margaretha i dag

1934 fick prinsessan Sibylla och prins Gustaf Adolf sin första dotter, Margaretha, och den lilla tösen trollband ett helt folk.

En stor ansvarskänsla, som den typiska storasystern, men också en känslig konstnärssjäl med ett inre liv som inte riktigt fick plats i det kungliga strålkastarljuset.

Så kanske är det inte konstigt att Margaretha gick från att vara dåtidens troligtvis mest fotograferade prinsessan till att sedan leva ett liv helt i skuggorna?

Här är hon kvar än i dag, utan den kungliga påpassningen och också utan ansvaret. Ett litet liv, där grannarna inte ens vet om att de bor bredvid en prinsessa.

Margarethas kontrastfyllda liv

Prinsessan Margarethas livshistoria är en intressant sådan med stora kontraster. En gång i tiden var hon en trogen kunglig representant ute på fältet.

Annons

Samtidigt fanns det nog där hela tiden, ett behov av att inte ständigt stå i rampljuset. Annars hade hon inte tagit de valen som hon gjorde.

Hösten 1963 presenterades Margaretha för den tio år äldre affärsmannen John Ambler under ett besök hos vänner i England.

Vid tillfället var prinsessan 29 år och hon ödslade ingen tid med att göra John till sin man. Några månader senare var de förlovade, och bara ett halvår efter första träffen gifta.

Det här blev startskottet för ett nytt, mer anonymt liv, för prinsessan. Bröllopet blev av det mindre slaget på Öland och paret bosatte sig utanför Sverige, i London.

Prinsessan Margaretha håller John Ambler i handen på bröllopsdagen
Prinsessan Margaretha med John Ambler på bröllopsdagen.Foto: Sven-Gösta Johansson/TT

Därefter flyttade makarna från pulsen i staden till herrgården Chippinghurst Manor utanför Oxford. Margaretha och John bildade familj och fick tre barn som föddes tätt inpå varandra.

Annons

Nu var medieskyggheten ett faktum. Prinsessuppdragen upphörde nästan helt och i stället valde Margaretha ett anonymt familjeliv.

Men problem lurade runt hörnet. Johns affärer gick sämre och i mitten av 1980-talet tvingades han till konkurs. Herrgården försvann och familjen flyttade in i ett mindre hus.

1996 skilde sig Margaretha och John. Han avled 2008 efter att ha tillbringat de sista åren i sitt liv på sjukhem.

Margaretha har blivit kvar i lilla byn Tulip Cottage nordväst om London där hon bor i sitt blygsamma hus. Förr brukade hon göra resan till Tyskland för att hälsa på dottern Sibylla och sina barnbarn, men det har det blivit mindre av.

Prinsessan Margarethas hus
Här bor prinsessan Margaretha, men de flesta i området vet inte ens om att hon är kunglig.Patrik Lundin / EXP / TT

Margaretha kunde inte göra resan

I augusti kunde prinsessan Birgitta även berätta att hon och systrarna inte kunde komma på kungens stora firande, att förflytta sig har inte blivit helt lätt:

– Desirée hade hjärnhinneinflammation så hon får nog vara glad att hon lever överhuvudtaget, men Margaretha är gammal bara och har haft ett par grejor också naturligtvis, och har det besvärligt. Det är åldern som tar ut sin rätt, sa Birgitta då till Expressen.

Så Margaretha lever sitt liv på engelska landsbygden i stillsamhet och under anonymitet, något som passar prinsessan bra. Här får hon utrymme att vara sig själv utan nyfikna blickar.

Foto: TTAnnons