Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

De avslöjande orden om Madeleines relation med kronprinsessan Victoria

09 jun, 2021, 13:20 
Kronprinsessan Victoria Prinsessan Madeleine

Det finns en medfödd ”skevhet” mellan kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine: Victoria ska bli drottning – Madeleine måste själv välja väg.

Annons
Sanningen om Madeleines och Victorias relation!Brand logo
Sanningen om Madeleines och Victorias relation!

Det är inte okomplicerat att vara syster till Sveriges kronprinsessa. Deras roller är så totalt olika!

Victoria är Sveriges tronföljare. En vacker dag ska hon ta över rollen som statschef efter kungen, och den insikten har hon levt med så länge hon kan minnas.

Men vad väntar på en kunglig lillasyster? Inte någon given kunglig roll – särskilt inte sedan kungen krympte Kungahuset och bestämde sig för att fokusera på kungafamiljens kärntrupp: Sedan ett och ett halvt år tillbaka handlar det framför allt om honom själv och drottning Silvia. Samt om kronprinsessan Victoria och prins Daniel, och deras barn Estelle och Oscar.

Därför blir det alltid lite skevt när prinsessan Madeleine ska ställas mot kronprinsessan Victoria. Madeleine har alltid vetat att hon med åren måste staka ut sin egen roll, och det gör hon idag från sin hemmabas i Miami, Florida: Hon satsar på familjen och på sitt arbete med drottning Silvias barnrättsorganisation Childhood.

Prins Joachims ärliga ord – stämmer även in på Victoria och Madeleine

Prinsessan Madeleine Kronprinsessan Victoria Gripsholm 2001
Systrar i vått och torrt. Men med helt olika roller.

Och prinsessan Madeleine är definitivt inte ensam. Alla kungliga tronföljarsyskon befinner sig mer eller mindre i samma knepiga sits: Deras äldre syskon bildar familj och får egna barn som på sikt växer upp och tar över sin mosters eller farbrors position i kungafamiljens centrum.

Annons

Det gäller för prinsessan Märtha Louise i Norge, och i allra högsta grad för brittiska kungafamiljens utbrytare prins Harry.

Och i en exklusiv intervju med den franska tidningen Point de Vue bekriver drottning Margrethes näst äldste son prins Joachim exakt samma dilemma:

– Mellan oss sagt så är det komplicerat. Kronprinsens roll är fastlagd, men det finns varken skriftliga eller muntliga riktlinjer för vilken roll nummer två och dennes äkta hälft ska ha.

Drottning Margrethe Prins Joachim
Kronprins Frederik ska en dag ta över efter drottning Margrethe. Men hans bror prins Joachim söker fortfarande sin väg i livet, vid fyllda 52.

– Vi måste hitta ett sätt att leva på. Men det är inte alltid lätt. Vi måste lösa det själva, men samtidigt hålla oss inom ramarna som tronföljarens yngre syskon, säger prins Joachim till Point de Vue.

– Min far (prins Henrik, vår anm.) upplevde samma frustration och fick aldrig någon klar definition av sin plats i kungafamiljen.

Foto: TT.

Annons