Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

De förvaltar det enorma arvet – efter kungavännen Melker Schörlings död

23 dec, 2023, 20:29 
AvLinus Brännström

Lanbrukarsonen Melker Schörling började med två tomma händer.
När han gick bort den 8 december efter en lång sjukdomskamp lämnade han efter sig tillgångar värda över 130 miljarder kronor.
Nu ska döttrarna, kungavännerna Märta och Sofia, förvalta det enorma arvet.

Annons

Affärsmannen Melker Schörling, som blev 76 år, var nära vän med kungafamiljen och hade med hustrun Kerstin Schörling två exklusiva boenden – den enorma herrgården Edeby utanför Nyköping och en paradvåning på närmare 300 kvadratmeter på Strandvägen, en av Stockholms finaste adresser.

Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023Brand logo
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023

Det hade han förstås råd med.

När ekonomijournalisten Andreas Cervenka häromåret listade alla Sveriges miljardärer i boken Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika hamnade Melker Schörling på plats sex.

De enda som då var rikare än Schörling var H&M:s huvudägare Stefan Persson samt Tetra Pak-arvtagarna i familjen Rausing.

Sett till sin enorma förmögenhet levde affärsmannen faktiskt relativt modest – familjen Schörling har heller aldrig varit publika figurer till skillnad från just familjen Persson och familjen Rausing.

Men så kom också Melker Schörling från en helt annan bakgrund.

Melker Schörling blev 76 år.

Bestämde sig för att bli ekonomiskt oberoende

Han föddes 1947 och växte upp på ett lantbruk utanför Arboga. Pengar fanns det inte gott om på bondgården.

Annons

– När Melker Schörling var liten kunde höra sin pappa vanka omkring på nätterna och undra hur han skulle klara av amorteringar och räntor på lantbruksmaskinerna som han köpt, har ekonomijournalisten och författaren Bengt Ericson, som bland annat skrivit om Schörling i boken Den nya överklassen, berättat för Expressen.

Melker Schörling själv gav ytterst sällan intervjuer. Men vid ett sådant sällsynt tillfälle berättade han om sin barndom.

– Jag föresatte mig ganska tidigt att bli ekonomiskt oberoende, har han sagt i en intervju enligt Aftonbladet.

– Hemma hade pengar varit en knapp resurs och det gav mig tre alternativ: att vinna på lotteri, att försöka göra några aktieklipp eller att bli delägare i något bra företag.

Det kom att bli det sistnämnda. Enligt Schörlingimperiets egen hemsida tog Melker civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Göteborg 1970 och började därefter sin karriär på klassiska bolag som Atlas Copco och Ericsson.

Annons

I slutet av 1970-talet fick han sitt första vd-jobb på Fläkt Group innan han några år senare gick vidare till Crawford Door.

Där gjorde Melker Schörling så bra ifrån sig att finansmannen och greven Carl Douglas fick upp ögonen för honom. Douglas hade köpt Securitas och behövde få ordning på säkerhetsföretaget och han trodde att Schörling var rätt man för jobbet.

– Han var väldigt tveksam till en början. Securitas var väldigt nerkört sedan många år tillbaka när han fick anledning att gå in i det här. Cheferna hade krigat med varandra internt, har Bertil Ericson berättat för Expressen.

Kerstin och Melker Schörling.

Securitas gjorde Melker Schörling till miljardär

Det som följde sedan kom att lägga grunden för Melker Schörlings enorma förmögenhet.

Annons

– Jag var i ett skede i mitt liv när jag ville bli min egen, har han sagt, enligt Aftonbladet.

Melker Schörling krävde att få bli delägare i Securitas för att bli vd för företaget. Gustaf Douglas erbjöd 10 procent – Schörling ville ha 25.

Efter hårda förhandlingar möttes de på mitten. Melker Schörling fick köpa 17,5 procent av Securitas för 25 miljoner kronor, pengar som enligt Aftonbladet till största delen kom från banklån.

När Schörling köpte in sig i Securitas omsatte bolaget mindre än en miljard och hade 5 000 anställda, enligt Expressen. 20 år senare omsatte bolaget 60 miljarder kronor och hade 200 000 anställda över hela världen.

Enligt Aftonbladet har Melker Schörlings ursprungliga investering på 25 miljoner kronor ökat i värde flera tusen gånger.

Securitas gjorde honom till miljardär.

Men han nöjde sig inte där. Efter Securitas blev Melker Schörling vd för den enorma byggkoncernen Skanska samtidigt som han fortsatte att investera i andra företag. 1998 lämnade han Skanska för att helt fokusera på att driva bolag från ägarsidan och året därpå bildades investmentbolaget Melker Schörling AB, även kallat MSAB.

Annons

I dag äger MSAB delar av en lång rad storföretag – förutom Securitas handlar det bland annat om Assa Abloy, Hexagon, Nibe och Anticimex.

På bolagets hemsida lyfts Melker Schörlings förmåga att hitta rätt person till rätt plats som en viktig del i hans framgångar som bolagsägare.

”Nyckeln till hans framgångar har varit att identifiera rätt ledare till rätt bolag. För precis som 'en god smed känner igen en annan god smed' utgick Melker alltid från sina egna erfarenheter. På så sätt kunde han känna igen de egenskaper och värderingar som är avgörande för en framgångsrik företagsledare.”

Familjen Schörling står kungafamiljen nära. Här Märta Schörling och Robert Andreen med kronprinsessan Victoria och Linus Andreen på Louise Gottliebs bröllop.

Melker Schörling lämnade efter sjukdomsbeskedet

Men trots att Melker Schörling sedan länge uppnått barndomens dröm om att bli ekonomisk oberoende – och att han tagit klivet från bondgården i Närke till att vara en självskriven gäst på kungens och drottningens officiella och privata tillställningar – blev de sista åren tuffa.

Annons

I oktober 2016 lämnade Melker Schörling plötsligt sina uppdrag på grund av sjukdom.

Makten lämnades i stället över till hustrun Kerstin och döttrarna Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg.

”Gradvis har hälsan försämrats så att jag har känt det nödvändigt att ta detta steg. Jag kommer dock fortsätta som bollplank och rådgivare till bolagen”, sa han då i ett uttalande.

Bara två år tidigare hade han, i en sällsynt intervju med Dagens industri, sagt att han hoppades att döttrarna skulle ta över MSAB – men att det skulle dröja.

– Då talar vi om rätt långt fram i tiden. De är kloka flickor, sedan har de inte samma bakgrund som jag som har jobbat länge i företag. Så de får jobba utifrån sina förutsättningar, sa han till tidningen.

Enligt Aftonbladet hade Melker Schörling drabbats av frontallobsdemens – en sjukdom som ofta innebär stora personlighetsförändringar och som det inte finns någon behandling mot. Familjen Schörling finansierar nu ett forskningsprojekt kring sjukdomen där bland annat KTH och Karolinska institutet medverkar.

Annons

Men för Melker Schörling var det för sent.

”Även om vi fått vänja oss vid det oundvikliga under Melkers långa sjukdomstid är det i dag en svår förlust som även drabbar mig och min familj”, sa Mikael Ekdahl, ordförande för investmentbolaget Melker Schörling AB, i en kommentar efter affärsmannens bortgång den 8 december.

Melker Schörling sörjdes bland annat av vännen och kollegan Stefan Persson.

”Med Melkers bortgång har vi förlorat en av landets verkligt stora företagsledare men också en make, familjefar och för mig en mycket kär vän”, sa H&M-miljardären i en kommentar till Svenska Dagbladet.

Sofia Schörling Högberg med maken Anders Högberg.

Så lever Märta och Sofia Schörling

Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg hade redan innan pappans död tillgångar på tiotals miljarder var och är sedan flera år involverade i styrelserna i familjens olika bolag.

Annons

Men nu är det deras ansvar att förvalta en aktieportfölj som enligt Expressen är värd över 130 miljarder kronor.

– Det handlar naturligtvis om att inte bara ta över utan helst förkovra arvet. Det innebär ett väldigt, väldigt tryck, det här. Det är en bergsäker metod att bli ifrågasätt av omvärlden, har Bertil Ericson sagt till Expressen.

Systrarna Schörling, som båda är utbildade civilekonomer, håller liksom sin far en låg profil offentligt och de ger aldrig några intervjuer. Enligt Expressen bor den anonyma Sofia Schörling Högberg, 45, i Djursholm med maken Anders Högberg.

När de gifte sig 2005 fanns kronprinsessan Victoria och prins Daniel bland gästerna. Victoria och Anders Högberg är nära vänner från tiden på Enskilda gymnasiet och även Sofia står kronprinsessan nära.

Paret syns sällan i offentligheten.

Linus Andreen och Märta Schörling Andreen med sonen Harry.

Lillasyster Märta Schörling Andreen, 39 är i sin tur nära vän med prinsessan Madeleine och har varit mer synlig. 2014 gifte hon sig med österrikaren Christian Sieber, ett hårdbevakat societetsbröllop, men äktenskapet höll bara ett år.

Annons

Sedan 2016 är hon gift med Linus Andreen, 51, son till miljardären och kungavännen Robert Andreen. När paret gifte sig i Saint-Tropez på Franska rivieran 2016 fanns såklart prinsessan Madeleine bland gästerna.

Paret bor i en 300 kvadratmeter stor våning på Strandvägen i Stockholm och har flera fordon – bland annat en blå Porsche Cayenne Turbo av årsmodell 2018 som är skriven på Linus.

I samma hus på Strandvägen bor Linus Andreens syster, den välkända influencern och modeprofilen Emilia de Poret, 47. Hon och maken, den 52-årige schweiziske advokaten Amaury de Poret, har en lägenhet på 280 kvadratmeter några våningar längre upp i huset.

Foto: TT

Annons