De tuffa turerna kring prins Henriks begravning

De tuffa turerna kring prins Henriks begravning

Prins Henrik gick bort 83 år gammal. Nu är det många som undrar, var kommer han att begravas?

Förra året orsakade prinsen lite av en folkstorm efter sitt uttalande om att han inte ville bli begravd tillsammans med sin hustru drottning Margrethe. Inte om han inte fick kalla sig kung.

Läs mer: Läs kungens fina ord efter prins Henriks bortgång

– Prins Henrik önskar inte att begravas i Roskilde domkyrka som tidigare var sagt. Prinsens beslut innebär att han inte kommer att ligga bredvid hennes majestät drottningen i den sarkofag som konstnären Bjørn Nørgaard har utarbetat, sa hovets presschef först.

En kort tid senare kom ju hovet ut med ny information om prins Henriks hälsa och berättade att han led av demens. Så frågan är nu vad som händer, blir det trots allt en gravplats bredvid sin hustru i Roskilde domkyrka eller vill ha föras till sin sista vila i sitt gamla hemland Frankrike? Eller är det någon annan plats som är aktuell för den bortgångne prinsen?

Läs mer: Drottning Margrethe i sorg – hann infria Henriks sista vilja

Hovets presstjänst påpekade förra året att de uppgifter som gjort gällande att Henrik önskar att begravas i Frankrike var helt osanna.

– Prinsen önskar fortfarande bli begravd i Danmark men de närmare omständigheter kring detta är ännu inte klara, sa hovet då.

Foto: Stella Pictures och IBL