Den belgiska nationaldagen avlöpte utan incidenter

Den belgiska nationaldagen avlöpte utan incidenter
Annons
Drottning Fabiola ville bjuda prins Philippe och hans Mathilde på ett äpple
Drottning Fabiola verkade vilja bjuda kronprins Philippe och hans Mathilde på ett äpple

Tack och lov var det inget som hände under det belgiska nationaldagsfirandet. Inga galningar lyckades förstöra den trevliga stämningen och alla såg att njuta av dagen. Speciellt kul verkade barnen ha, fast prinsessan Louise lekar uppskattades inte riktigt av alla…

Annons

Det blev en härligt solig nationaldag som firades med pompa och ståt i Belgiens huvudstad Bryssel. Det var militärparader, flyguppvisningar och en hel massa annat, mer fredligt firande.

Prins Laurent och hans maka Claire med den busiga dottern Louise
Prins Laurent och hans maka Claire med den busiga dottern Louise

På plats i Bryssel fanns den kungliga familjen som denna dag tvingats stå under en mycket större polisiär bevakning än tidigare år.

Som vi tidigare berättat har flera hot framförts mot bland annat ex-drottning Fabiola. Men tack och lov avlöpte det hela utan incidenter och alla fick istället njuta av dagens evenemang på alla sätt.

Fast fullt så glad var nog ändå inte prinsessan Claire när hennes dotter, prinsessan Louise började dra i mammas hatt mitt under militärparaden. Innan dess hade den femåriga flickan försökt att leka lite med pappa prins Laurents vassa svärd, något som heller inte uppskattades till fullo.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Stella Pictures.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Den belgiska nationaldagen avlöpte utan incidenter”

 1. Martin skriver: 22 juli, 2009

  alltsa kan vi nu konstatera att det var battre att vara mordhotad an att vara hordmotad…precis som jag gissade..:)


 2. signesigne skriver: 22 juli, 2009

  Martin vad menar du med hordmotad?
  Det var väl skönt att det inte hände något. Men vilken press på familjen och sitta där hela tiden och vara rädd.
  det är så härligt att se lilla Louise busa med sin mamma för det måste ju vara urtråkigt att sitta och titta på militärparader flyguppvisningar mm. när hon bara är 5 år och benen full av spring.Förresten var hatten så ful så det gjorde väl ingentig att Louise ville slita av den!


 3. Netahttp skriver: 22 juli, 2009

  Kronprins Philippes farfar var Kung Leopold. Han gifte sig för andra gången med den undersköna Liliane de Rethy. Hon hade klass och stil och klädde sig som en gudinna. Men hon var mkt impopulär i Belgien. Efter vår (svenska) drottning Astrid som blev i det närmaste helgonförklarad så gick det bara inte an. Leopold själv blev illa sedd efter kriget, han hade varit för tyskvänlig. Han avgick (tvingad, jag vet inte) till förmån för sin son Baudoin som blev barnlös och tronen gick till hans bror Albert, som nu är kung och pappa till Philippe.
  Rätta mig om jag har fel, men det är så här jag minns det.


 4. Martin skriver: 23 juli, 2009

  Neta kan inte den historien men ar saker pa att Du har koll..:)
  Signe det var en ordlek fran min sida …hordmotad/mordhotad….
  Hordmotad skulle alltsa vara exempelvis en mobb som tranger nagon mot nagot…:) jag har den “ovanan” att leka med ord, vilket gor mig popular i tex Frankrike dar sadant ar mycket uppskattat….:)


 5. signesigne skriver: 23 juli, 2009

  Ok. Martin. Du är verkligen rolig !! Jaha du är ofta i Frankrike också? Vad gör du där mer än vänder på orden ?


 6. Lin skriver: 24 juli, 2009

  Mina gamla föräldrar talade alltid om att kung Leopold tvingades att avgå Han satte sig till motvärnin in i det sista så inbördeskrig hotade.
  Liliane de Rethy.var ju avskydd och äktenskapet morganatiskt.
  Hur har det gått för de gemensamma barnen? Någon som vet?


 7. Martin skriver: 25 juli, 2009

  Signe, nja det var ett bra tag sedan jag satte fot i le plus beau pays du monde…..alldeles for lange sedan..ack ack ack….vad gor man i Frankrike??….ja forst och framst aeder man..:)….jag har vanner i le pays du sol….ja ska saga Dig Signe, bara att kora pa en bakgata i Paris med allt ljud, och lukt och skriande manniskor….ja Du det ar livet pa en PINNE
  ….a sa stannar man pa en uteservering och bestaller en Pernod fore maden…jaDu a sa lyssnar man pa folk som snackar sin franska..:)
  sen bestaller man en steak med pommes frites o sauce bernaise….
  med ett gott Bourgogne vin….och sen bara njuter man….sedan diverse ost
  frukt samt dessert och kaffe och en Prune…..sedan rullar man ut genom dorren och sager glatt Bon Soir fast klockan ar 11.30….att saga Bonne Nuit vore ju oartigt eftersom personalen maste jobba vidare….jaha sa ar det i den Europeiska kulturens vagga….:)…eja vore vi dar…!!


 8. Johannesjoberg.blogg.se skriver: 25 juli, 2009

  Lin. Den äldste av dem, prins Alexandre, är affärsman och sedan 1990-talet gift med en kvinna vid namn Léa. De var tvungna att hålla bröllopet hemligt eftersom modern inte var överförtjust i hennes bakgrund. De har inga gemensamma barn.

  Mellanbarnet, prinsessan Marie-Christine, är väl den belgiska motsvarigheten till Stéphanie av Monaco. Hon har varit gift ett par gånger (ett av äktenskapen varade endast i någon månad) och hennes liv har varit fyllt av festande.
  M-C är uttalad republikan och har ingen som helst kontakt med sin familj.
  Ett tag var hon utsedd (främst av pressen) som äktenskapskanddat till vår nuvarande kung, men de planerna gick lyckligtvis om intet.

  Den yngsta dottern, prinsessan Marie-Esmeralda är journalist och författare, gift, och har två barn, födda 1998(?) resp. 2001.


 9. ErcisKongehuset.dk skriver: 26 september, 2009

  people da northwind


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar