Den speciellt utvalda kungafamiljsvännen - mitt i sorgen

29 jun, 2022, 14:06 
Prästen var speciellt utvald och en kungafamiljsvän

Trots sorgen är detaljen mycket rörande. Det här har varit bestämt i en tid redan - Helt enligt hans önskemål!

Annons
Allt om Danmarks kungahus!
Allt om Danmarks kungahus!

Den danska utrikresministern Uffe Elleman-Jensen gick bort den 19 Juni i år. Igår begravdes utrikesministern under en högtydlig ceremoni och en särskild vän till kungafamiljen var högst involverad i begravningsceremonin.

Uffe Elleman-Jensen dog efter en längre tids sjukdom och blev 80 år gammal. Han hade sedan en tid tillbaka planerat begravningsceremonin, det bekräftade före detta utrikesministerns son, Jacob Elleman-Jensen, genom Facebook skriver Se og hør. Då stod det klart att en kungafamiljsvännen var inplanerad för att ett hedrande uppdrag.

Kungafamiljsvännens delaktighet var redan bestämd.

"Eftersom att vår far visste att det var hans tid snart var han ett steg före oss andra som vanligt", skriver sonen Jacob Elleman-Jensen i det rörande inlägget.

Annons

Det var prästen Erik Norman Svendsen som ledde gästerna igenom begravningen som ägde rum på tisdagen.

Åh så mäktigt! En speciellt utvald präst för begravningsceremonin alltså, helt efter utrikesminister Uffes vilja.

Kungliga uppdrag hör till det normala

Erik Norman Svendsen har tidigare haft flera uppdrag för den danska kungafamiljen. Han har vigt prins Joachim och prinsessan Marie och konfirmerat två prinsar. Utöver det döpte han kronprins Frederik och kronprinsessan Marys tvillingar år 2011.

Nu över 10 år senare höll prästen alltså en historisk begravning i samma kyrka. Det var alltså i Holmens kyrka i Köpenhamn som begravningen ägde rum. TV2 liverapporterade från hela begravningsceremonin. Prästen avslutade på ett fridfullt sätt genom att hedra den före detta utrikespolitikerns minne.

–Ärat äro Uffes minne, säger kungafamiljsvännen och prästen som avslutande ord.

Foto: TT, Instagram

Annons