Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Den hemlige mannen som gav prins Julian hans namn

31 mar, 2021, 15:16 
Prins Julian Prins Gabriel Prins Alexander Prins Carl Philip

Han är doldisen som kom från ingenstans – och som nu har givit namn åt Sveriges yngsta prins: Julian Herbert Folke.

Annons
Prins Julian Herbert Folke: här är sanningen bakom namnen!Brand logo
Prins Julian Herbert Folke: här är sanningen bakom namnen!

Prinsessan Sofias morfar dök upp som gubben i lådan – och nu har han skrivit in sig i den kungliga historien för alltid genom att ge namn till kungens barnbarn Julian Herbert Folke, en sex dagar gammal pilt som är sjua i tronföljden samt Hallands mycket späde hertig.

Kungen Prins Julian Barnbarn
Kungen höll konselj med statsministern och så blev barnbarnet Julians namn offentliga.

Sofias doldis-morfar hette Janne Herbert Ribbe Rotman, eller Janne Rotman som han kort och gott kallade sig till vardags – och han var bara 62 år när han gick bort på sensommaren 1996.

Då var prinsessan Sofia tretton år gammal, det vill säga tillräckligt stor för att ha fina minnen av sin morfar. Något som nu återspeglas i det faktum att prins Julian har fått hans andranamn Herbert. Prins Janne hade nog inte funkat och prins Ribbe, tja kanske för komplicerat internationellt?

Annons

Så levde prinsessan Sofias morfar

Men tillbaka till den gode Janne Rotman. Det är inte känt vad han sysslade med i sina dagar, men han och hans fru Britt – prinsessan Sofias älskade 83-åriga mormor – bodde i villa ett stenkast från Älvdalens centrum. De fick barnen Marie (Sofias mamma), Anders och Lena. Och när Janne dog blev mormor Britt lämnad ensam efter 38 års äktenskap.

Prinsessan Sofias mormor Britt Rotman med sin äldsta dotter Marie.
Prinsessan Sofias mormor Britt Rotman med sin äldsta dotter Marie.

Tack vare mamma Sofias morfar och hans namn Herbert kommer prins Julian nu också att kunna fira namnsdag den 16 mars. Namnet Julian har däremot ingen svensk namnsdag.

Det betyder prins Julians andranamn Herbert

Namnet Herbert har för övrigt tyskt ursprung, och är sammansatt av ord som betyder ”här” (armé) och "ljus”. De senaste åren är det bara ett 20-tal pojkar som har fått namnet Herbert som andranamn varje år, och någon enstaka har fått det som tilltalsnamn. Däremot är det poppis bland Sveriges seniorer! Allt enligt namnsajten svenskanamn.se.

Prinsessan Sofia Hellqvist med sin farfar Stig Hellqvist
Morfar Herbert är faktiskt så hemlig att han inte har fastnat på en enda publicerad bild. Så vi får hålla till godo med Sofia som isprinsessa tillsammans med sin farfar Stig.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons