Den japanske kronprinsen Naruhito fyller 50 år idag

Kronprins Naruhito och kronprinsessan Masako.

Kronprins Naruhito och kronprinsessan Masako.

Kronprins Naruhito, fyller 50 år den 23 februari och firas givetvis stort hemma i Japan. Vid hans sida kommer troligtvis även hustrun, kronprinsessan Masako, att finnas trots att hon ännu inte är helt frisk från sin depression.

Kronprins Naruhito föddes in i det japanska kungahuset så för honom är det enorma intresset kring hans person inte något konstigt alls. Han kommer säkert hyllas enormt av det japanska folket på sin 50-års dag. Men för hans tre år yngre hustru, kronprinsessan Masako, har det offentliga livet med alla sina krav skapat vissa problem. Inte minst för att japanska folket fortfarande förväntar sig ytterligare en arvinge och denna gång måste det bara ett gossebarn, för tronföljdens skull.

Rapporter från Japan berättar att Masako visserligen mår mycket bättre nu, men att hon ännu inte helt tillfrisknat efter sitt mentala sammanbrott 2003. En som helt säkert mår fint är i alla fall parets enda barn, prinsessan Aiko, som föddes 2001. Hon ser säkert fram emot firandet av pappa på hans födelsedag.

Läs mer om kronprins Naruhito och kronprinsessan Masako här.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Stella