Den officiella varningen till prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia

Det är allvarliga besked som kommer från prinsessan Sofias gamla hemtrakter – och de rör mamma Marie och pappa Erik.
Marie Hellqvists debut i offentligheten!
Slå på ljud

Nu är det stopp för prinsessan Sofia. De officiella varningarna från hennes gamla hemtrakter har kommit tätt den senaste tiden och i torsdags stod det klart att det inte kommer att kunna bli några besök hos mamma Marie, 63, pappa Erik, 71, eller mormor Britt, 83, för henne och barnen på länge.

Detta sedan Folkhälsomyndigheten meddelat att man kraftigt skärpt de allmänna lokala råden för det hårt covid-19-drabbade Dalarna.

För Marie och Erik Hellqvist innebär det att de nu kommer att behöva avstå från fysisk kontakt med alla utanför det egna hemmet, den gula enplansvillan i Kåtilla.

Dessutom uppmanas Marie och Erik (liksom alla andra länsbor) att avstå från alla onödiga resor – både inom och utom regionen.

LÄS OCKSÅ: Så olika är Daniels mamma Ewa – och Sofias mamma Marie!

Erik Hellqvist Marie Hellqvist Prinsessan Sofias mamma Prinsessan Sofias pappa

Prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist och mamma Marie Hellqvist.

– De här råden måste följas. Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge och för att stoppa den oroväckande utvecklingen i länet måste var och en ta ansvar och göra rätt val i varje enskild situation, annars kommer fler bli allvarligt sjuka och dö, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

Prinsessan Sofia följer förstås utvecklingen mycket nära. Hon har ovanligt starka band till sina gamla hemtrakter och är nog lika mycket prinsessa som dalkulla. Hennes hjärta klappar helt enkelt hårt för Dalarna.

Dessutom är hon ju mamma till länets egen hertig prins Gabriel, som i sitt hertigdöme går under namnet ”Dalaprinsen”. Och när han döptes slog mamma Sofia för övrigt alla med häpnad genom att välja bort designerklänningen och istället ta fram sin Älvdalsdräkt, handsydd på 1950-talet av en av hennes släktingar.

Prinsessan Sofia Älvdalsdräkt Prins Carl Philip Prins Gabriel dop 2017

Äkta vintage: Prinsessan Sofia i sin fina Älvdalsdräkt.

Smittläget i Dalarna – oro för prinsessan Sofia

De sista aktuella sifforna är från i torsdags. Då var siffran för bekräftat smittade 4 449. 23 personer vårdades på sjukhus i Region Dalarna, varav tre på intensiven. En tydlig ökning säger hälso- och sjukvårdsdirektören Karin Stikå Mjöberg. Och av dem som vårdats på sjukhus sedan pandemin startade har 109 personer avlidit.

LÄS OCKSÅ: Vi avslöjar: Sofias smeknamn på prins Alexander

Foto: TT.

.