Den okända kvinnan – som alltid syns bakom Victoria

Kronprinsessan Victoria hovmarskalk Lena Bartholdson

Lena Bartholdson är doldisen som alltid skymtar strax bakom kronprinsessan Victoria: Hennes uppgift är att verka – men inte synas.
Slå på ljud

 

Du ser henne ständigt tio steg bakom kronprinsessan: Lång. Professionell. Och alltid med håret i hästsvans.

Lena Bartholdson, 50, är den okända kvinnan som glimtar förbi när kronprinsessparet är ute på uppdrag. Hon smälter rutinerat in i bakgrunden, och hon är mycket skicklig på att inte hamna i fotografernas fokus. Hennes uppgift är att verka – men inte synas.

Kronprinsessan Victoria hovmarskalk Lena Bartholdson

Lena Bartholdson glider diskret förbi strax bakom kronprinsessparet – precis som vanligt.

Som hovmarskalk och chef för kronprinsessans hovstat är det Lena Bartholdson som ansvarar för Victorias och Daniels program: Vilka de ska träffa. Vad de ska göra. Och när. Hon tog över när hovproffset Karolin A. Johansson slutade för ganska precis ett år sedan, och hon kom från Regeringskansliet.

Hovmarskalk Lena Bartholdson om nya jobbet

Lena Bartholdson sitter i Kungl. Krigsvetenskapsakademien, och hann också med fem år som generalsekreterare för Folk och Försvar innan hon började på slottet 2019.

– Det var ett erbjudande som jag inte förutsåg. Intressant, hedrande och omöjligt att tacka nej till, sa Lena Bartholdson till Svensk Dam i samband med att hon steget in i hovets speciella värld: I jobbet ingår tjänsteuniform i sammet.

Göran Lithell Lena Bartholdson hovmarskalk

Hovmarskalk Lena Bartholdson i sin hovdräkt med gallerärmar. Till vänster kungens hovmarskalk Göran Lithell.

Lena Bartholdson är statsvetare och kom från Försvarsdepartementet, där hon var chef för Sekretariatet för säkerhetspolitik, internationella relationer och analys. Hon har också varit chef för den säkerhetspolitiska enheten vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och jobbat på svenska ambassaden i Pretoria, Sydafrika. Lena Bartholdson sitter även i Kungl. Krigsvetenskapsakademien, och var i fem år generalsekreterare för Rikskonferensen Folk och Försvar.

Victorias hovmarskalk Lena Bartholdson

Lena Bartholdson hovmarskalk och chef för kronprinsessan Victorias hovstat

Lena Bartholdson är hovmarskalk och har jobbat för Victoria och Daniel i ett år – men hon är fortfarande något av en doldis.

Och privat? Ja, Lena Bartholdson bor i villa i Danderyd, och har en tolvårig son och två tonårsdöttrar med sin sambo Arne.

LÄS MER: Så är det att bjuda Victoria på middag: ”Tänk om såsen skär sig!”

Lena Bartholdson på Amerikanska ambassaden i Stockholm 2015.

Lena Bartholdson på amerikanska ambassadens nationaldagsmingel 2015.

LÄS MER: Daniels privata pik till Victoria – inför alla

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.