Den oväntade historien bakom kungens turkosa byxor!

På kungafamiljens familjeporträtt från i somras hade kungen att par piggt turkosa byxor av klädmärket Pelle P. Vi fick en pratstund med grundaren Pelle Petterson själv, idag 86 år, som har flera kopplingar till kungen. Både kungens första bil, de gemensamma seglatserna och medaljerna.

Han har kallats en av svensk segelsports allra störste profil och är en legendar inom segling och industridesign. Men Pelle Petterson är inte bara flerfaldig olympisk medaljör i segling, han är även designer av både båtar, bilar och sportiga kläder av märket Pelle P. Kläder som även kungafamiljen har upptäckt. På en av de senaste familjebilderna från Solliden har kungen på sig ett par piggt turkosa byxor av just märket Pelle P.

Kungen har på sig sina pigga byxor av märket Pelle P.

Kungen har på sig sina pigga byxor av märket Pelle P.

Svensk Damtidning ringde upp Pelle Petterson för att tala om kungens klädval, och den spännande gemensamma nämnaren mellan de båda männen som sträcker sig tillbaka många, många år.

Visste du om att kungen använder era byxor på familjebilden?
– Hahaha, nej! Vad kul! Det är både tillfredsställande och trevligt att höra, säger han och skrattar försiktigt.

– Jag har förstått att även kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine använder paltor från oss. Det är väldigt trevligt att det sprider sig, vårt lilla klädmärke. Det finns ju en del kända personer som har plaggen och tycker att de är bra och trevliga kläder. Det är glädjande, säger Pelle själv och skrattar.

Världsklasseglaren och industridesignern Pelle Pettersson i sin ungdoms glans, idag har han nyligen fyllt 86 år.

Världsklasseglaren och industridesignern Pelle Pettersson i yngre dagar – idag har han nyligen fyllt 86 år.

Kan du kalla dig kunglig hovleverantör nu?
– Åh nej, det ska jag nog låta bli. Det får i så fall komma från någon annan!

Förutom en del golfspelare finns det ett gäng seglarteam där hela besättningen använder plaggen. Däribland det svenska American Cup-gänget, men även Lasse Kronér, berättar Pelle.

Det är hans dotter Cecilia som idag chefar företaget och även står för designen av kläderna. Men upphovsmakaren själv är sin 86 år till trots fortfarande aktiv i företaget.

– Jag är med på en kant ibland, säger han blygsamt. Då är det på säljgenomgångar och sånt där jag representerar företaget så gott jag kan.

Kungens första bil var ju den kultförklarade Volvo P1800 från 1969. En bil som du designade.
– Ja det är ju också en kul koppling. Det var förstås väldigt stort när kungen fattade tycke för den, det var roligt på alla sätt tycker jag.

Bilmodellen är ju även känd från serien Helgonet där Roger ”Simon Templar” Moore körde Volvo P 1800, en bil han även körde privat i många år tydligen.
– Det stämmer! Roger Moores egen bil köpte Volvo tillbaka sedan. Då fick jag ta en biltur i Templars egen bil medan de gjorde en liten inspelning av mig. Det var också väldigt kul att få känna lite på bilen igen.

Ägde du en egen någon gång?
– Nej, jag har aldrig ägt någon P1800, men min dotter Cecilia har en sådan privat.

Ni har ju flera gemensamma intressen du och kungen – bilen, kläder och båtar. Har du själv träffat kungen?
– Ja vid flera tillfällen faktiskt. Jag har varit inbjuden till slottet några gånger, vilket kändes fantastiskt. Sedan var han ju med och seglade med oss under träning inför American Cup både 1977 och 1980.

Kungen fick själv styra båten när han var med på träningen av American Cup både 1977 och 1980. Pelle själv i mitten spanar mot horisonten.

Kungen fick själv styra båten när han var med på träningen av American Cup både 1977 och 1980. Pelle själv i mitten spanar mot horisonten.

Var han en duktig seglare?
– Han var jätteduktig, han styrde ju båten. Dessutom var han mycket, mycket trevlig! Men vi pratade inte om kläderna då. Han sa inget om bilen heller vad jag minns.

Pelle Petterson har under åren fått medaljer i både OS, World Cup och American Cup – en av sportvärldens tuffaste och mest utmanande tävlingar. Men han har även belönats för sina insatser av både Handelskammaren och Kungliga Tekniska Högskolan. För åtta år sedan fick han även H.M Konungens medalj i 12.e storleken för särskilda förtjänster framgångar som seglare och båtdesigner. En medalj han fick av kungen själv.

– Ja det var ju fantastiskt att få en så fin medalj. Och av kungen och allt. Det är ett rikt minne.

Du har ju haft en lång karriär och är till viss del fortfarande aktiv. Vad är du mest stolt över?
– Ja när jag tänker tillbaka är det nog när vi designade segelbåtarna Maxi och Nimbus på 1970-talet. Men Volvo P 1800 har ju naturligtvis satt sina spår och betytt väldigt mycket för mig.

Den forne storseglaren håller fortfarande igång. Men nu har golfen smugit sig in allt mer, något som även inspirerat till att designa igen.

Läs mer: Så rika är kungabarnen – gjorde storvinster under förra året

Pelle Petterson är en pigg 86-åring som både tränar å gym, seglar och spelar golf - och han har nyligen designat en egen golfklubba av bara farten.

Pelle Petterson är en pigg 86-åring som både tränar på gym, seglar och spelar golf – och han har nyligen designat en egen golfklubba av bara farten.

– Ja jag kan ju inte låta bli att designa. Klåfingrig som jag är har jag gjort en liten golfputter. Den är designad på det sätt som jag tycker att de ska ha för att fungera optimalt. Golf är ju väldigt trevligt, säger han.

Men seglandet har det inte blivit så mycket av med i sommar, trots att han bor vid havet vid Kullavik.

– Nej, alldeles för lite faktiskt. Jag har ju båt och kommer aldrig att sluta, men det har mest varit mina barn och barnbarn som varit ute med den i sommar. Seglarintresset har gått i arv, det kan man gott säga, avslutar han.

Läs mer: Så klär du din man som kungen!

Foto: IBL, kungahuset.se

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: