Den stora gåtan kring Aris sista timmar i livet – två månader senare

Ari Behns död hemsöker fortfarande Norge.Fortfarande finns det många frågetecken kring den älskade mannens sista timmar i livet.

Ari Behns bortgång är en av den norska kungahistoriens stora tragedier. På juldagen hittades författaren, pappa till prinsessan Märtha Louises döttrar Maud, Emma och Leah, död i sitt hem vid Lommedalen.

Med hjälp av olika vittnesmål kan man pussla ihop en bild av hur Aris sista timmar i livet utspelade sig. Men fortfarande kvarstår några frågetecken.

Ari Behn död – detta hände i slutet

Olav Bjørshol och Ari Behn

Pappa Olav och Ari.

Vi vet att Ari egentligen skulle fira jul med kungafamiljen i deras hus Kongsseteren i Holmenkollen. Det har både Märtha Louise och Maud berättat.

Men Ari mådde dåligt och lämnade återbud. Hans pappa Olav Bjørshol blev orolig och åkte till Lommedalen, för att Ari inte skulle bli lämnad ensam på jul.

– Ari var inte ensam då han valde att ta sitt liv. Det verkar som att Ari hade funnit ett slags ro den sista tiden, har Olav sagt till Se og hör.

Polisens uppgift: fyra minuters skillnad

Här kommer sedan en stor lucka i den tillgängliga informationen. När berättelsen som berättats offentlig tar vid, då är Ari död.

– Larmcentralen fick larm från livvakter på den aktuella platsen. Det kom in klockan 16.43. Då larmar vi ambulans och skickar polisresurser till platsen, har Sven Christian Lie, insatsledare i Oslo polisdistrikt, sagt till VG.

Fyra minuter senare hittades Ari Behn hemma i sin villa i Lommedalen. Det vet vi tack vare vakthavande befäl Roger Hjertø vid krimvakten i Oslo polisdistrikt. Klockan var då 16.47.

“Var jag som hittade honom”

Här kommer nästa gåta – varifrån kom livvakterna? Tidigare har det inte funnits någon information som pekat på att Ari åtnjöt livvaktsskydd. Prinsessan Märtha Louise har vanligtvis inga livvakter utan brukar kunna röra sig hyfsat fritt.

I den norska kungafamiljen är det kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit och deras barn som har livvakter.

Ändå säger alltså polisen att det var livvakter som ringde SOS-samtalet.

Vi vet i alla fall att pappa Olav var där till slutet. Ari var inte ensam när han tog farväl av den här världen.

– Det var jag som hittade honom. I dag är jag djupt tacksam för att jag fick vara hos honom, har Olav sagt till Se og hör.

LÄS MER: HON SVARADE INTE NÄR ARI RINGDE