Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Den tysta överenskommelsen där Victoria lämnas ifred

30 okt, 2023, 13:00 
Louise Wibergh Lenti
Victoria

Som kronprinsessa är det inte många minuters lugn och ro i schemat men det finns en oskriven regel...

Annons
Rios underbara äventyr med Victoria – stjäl showenBrand logo
Rios underbara äventyr med Victoria – stjäl showen

Att få vara en del av naturen är någonting som är viktigt för kronprinsessan Victoria. I en intervju med Naturmorgon i P1 delar hon med sig av sina personliga erfarenheter av livet i det gröna.

Upptäckarlust och återhämtning

Trots att hon är kunglig har vår kronprinsessa bägge fötterna på jorden – i ett par riktigt fotriktiga skor. Reportern Mats Ottoson noterar hennes skor direkt när de möts för radiointervjun i Tyresta nationalpark.

– Ett par gammeldags pjäxor ser det ut som nästan, säger han fundersamt när han beskriver hur Victoria ser ut när hon kliver ur bilen för att möta honom.

– De här är lika gamla som de ser ut. Jag har haft dem sen mellanstadiet. De har fått hänga med. Jag har bytt sula en gång för att jag nötte ner den men annars så! förklarar Victoria glatt.

Victoria vandrar med Rio
Victoria och hunden Rio på besök i Tivedens nationalpark tidigare i år.

Det är en avslappnad Victoria vi får möta i intervjun där hon njuter av att få pausa arbetsdagen med en skogspromenad.

Annons

– Jag är en sådan som tycker om att springa, vara ute och uppleva årstider. Det är jätteviktigt för mig på något sätt att inte gå miste om årstiderna för då känner jag en stress, berättar hon.

Årstiderna ser hon till att uppleva tillsammans med barnen och får på så sätt upptäcka naturen på nytt genom deras ögon. Victorias intresse för natur har funnits hos henne ända sedan barnsben och det riktigt hörs i rösten på henne att den glädjen finns kvar när hon stöter på diverse insekter under intervjuns gång.

Hon minns tillbaka på sin egen barndom och favoritsnigeln Johanna som hon hittat hemma i trädgården. Den fick följa med i vardagen som vilket husdjur som helst.

– Familjen blev tvungna till att bli engagerade. Hon skulle ju med överallt den där Johanna. Hon överlevde väldigt länge till allas förvåning, säger Victoria och skrattar.

Den tysta överenskommelsen

Naturliv och rörelseglädje är något som är viktigt för kronprinsessparet och de försöker inkludera Estelle och Oscar så mycket som det bara går.

Annons

– Jag är väldigt mycket för att vara ute mycket i skog och natur. Nu låter jag sjukt hurtig, men jag tycker det och barn gillar också det, säger Daniel i en intervju i Nyhetsmorgon.

Men hur går det egentligen att vara ute i skog och mark i offentligheten om man är en kunglighet? Får man någonsin känna det där lugnet som skogen ska erbjuda eller blir det stopp i vandringsleden för att ta selfies?

I intervjun med Naturmorgon berättar Victoria att de absolut får vara själv och njuta.

– Svenskar är så härliga. Man får en liten nickning och så men de är alltid väldigt respektfulla, glada och trevliga säger hon med en tydlig värme i rösten.

Foto: TT

Annons