Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Designern bakom kronprinsessan Nobelklänning: "Victoria var otroligt vacker"

31 mar, 2016, 06:00 
AvJohanna Lejon
Nu berättar svenska designern By Malina om arbetet med kronprinsessans vackra Nobelklänning.
Annons
Victoria1

Man måste nästan ha bott under en sten om man de senaste åren har undgått By Malinas fantastiska kläder. På bröllop, tidningsomslag, fester och på röda mattor har vi sett de böljande klänningarna, de mjuka skinnjackorna och inte minst – de dressade kostymerna. Också våra kungligheter: kronprinsessan Victoria och andra prinsessor gillar att klä sig i Malin Andréns design. Kronprinsessan Victoria valde till och med att låta Malin göra hennes klänning till Nobelfesten förra året. Klänningen, oerhört vacker och elegant, fick högsta betyg av flera stilskribenter på modesajter och tidningar över hela världen.

– Tina Törnqvist, kronprinsessan urduktiga och supercoola stylist, kontaktade mig och bad mig göra klänningen. Att hon vågade lita på att jag skulle fixa det uppdraget, trots att jag inte är så jättestor, var ju helt fantastiskt, berättar Malin.

Annons

Hon fortsätter:

– Eftersom kronprinsessan var gravid fick jag uppdraget ganska nära inpå. Men allt gick bra och kronprinsessan var så otroligt vacker. Det var verkligen kul att få göra klänningen.

Vi träffar Malin Andrén i By Malinas underbara lokaler på Tegnérgatan i Stockholm. Butiken, som Malin delar med Stephanie Bergströms Soft Goat (som gör mjuka kashmirplagg), är mysigt inredd med mjuka mattor och dova färger. Överallt hänger By Malinas klassiska mönstrade sidenplagg och läderjackor.  … När vi möter Malin, i slutet av februari, är hon också gravid, med bara en månad kvar till nedkomst. Barnet, en pojke, är Malins andra. Därhemma har hon redan sonen Albert Totti, 2.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoria2

– Förra gången jobbade jag ända in i kaklet. Vi får se hur det blir denna gång. Jag är inte så bra på att sitta still, säger hon.

Annons

Malin arbetade dessutom en hel del också när Totti var bebis.

– Jag hade honom med mig mycket, och kanske blir det så även denna gång. Men vi får se vem som kommer också, hoppas det  är en lugn och chillad typ.

Vi börjar tala om By Malina, Malins märke, och historien bakom det. Berättelsen tar sig början i Malins studier på Beckmans och på Parsons School of Design i New York.

– När jag sen kom hem till Sverige igen så började jag jobba för ett accessoarföretag som heter Ceannis. De har kontor i Hongkong där jag fick jobb.

I Hongkong blev hon kvar i fyra år och jobbade med flera varumärken. Främst på produktionssidan.

– Det var helt fantastiskt. Det finns liksom ingen skola i det. Jag lärde mig enormt mycket av att vara ute på fabrikerna.

I samband med flytten hem till Sverige igen startade Malin Andrén By Malina.

– Jag har alltid vetat att jag vill jobba med kläder och mode och produktionen bakom.

Malin Andrén, Stephanie Bergström och Louise Gottlieb.
Malin Andrén, Stephanie Bergström och Louise Gottlieb.

Först jobbade hon med By Malina på kvällar och helger parallellt med sitt andra jobb. Men det dröjde inte länge innan affärerna tog fart på allvar.

Annons

– På den tiden var vi på många fester, bröllop och andra lite större event och det var alltid svårt att komma på vad man skulle ha på sig. Ofta kom vi till ett event där en eller fler tjejer hade på sig likadana klänningar, berättar Malin.

Hon fortsätter:

– På den tiden, 2010, fanns inte så många långklänningar på marknaden. Det var inte alls lika vanligt som i dag.

I två års tid gjorde By Malina enbart långklänningar men nu har de, som sagt, hela kollektioner av överdelar, underdelar, ytterplagg och annat. För den som vill ha By Malinas kläder finns de till försäljning på bymalina.com, NK, Best of Brands, Wakakuu samt hos ett antal mindre återförsäljare runt om i Sverige.

– Den 23 mars öppnar vi dessutom en särskild avdelning på NK med specialdesignade klänningar och studentklänningar. Det är en limiterad upplaga som vårt team, tillsammans med NK, har tagit fram.

Malin berättar att hon hittar mycket av inspirationen till plaggen under sina resor.

Annons

– Mina vänner inspirerar mig också, något enormt. Jag tittar mycket på vad de använder varje dag. Jag tänker ofta på hur ett plagg känns när man har på sig det. När det gäller klänningarna tänker jag nästan uteslutande på det.

– Att se människor i mina kläder är verkligen superkul. Det är nästan mer speciellt att se vanliga människor, inte kändisar, på stan som bär mina kläder. Då vet man att personen har valt kläderna själva. Kändisarna är ju ofta klädda och stylade av någon. Det är förstås också fantastiskt men det fascinerar mig inte lika mycket.

Malins favoritplagg just nu är skinnjackan.

Stephanie Bergström och Malin Andrén.
Stephanie Bergström och Malin Andrén.

– Min egen, som jag bär hela tiden, funkar jämt.

Bästa materialet är siden, såklart.

– Siden är ett sådant härligt material, det är skönt, hållbart och starkt, det andas, det faller fint… Det är en otrolig skillnad att ha på sig en klänning gjord av polyester och en gjord av siden. Folk tror ofta att siden är känsligt men det är väldigt slitstarkt.

Annons

By Malina gör dessutom bröllopsklänningar, sedan ett år tillbaka. Deras showroom är bokat för fittings non stop nästan hela våren.

– Där har vi verkligen fyllt ett tomrum. Förra året klädde vi 200 brudar. Varje lördag satt jag på helspänn och hoppades att ingen dragkedja skulle gå sönder, man känner verkligen ett ansvar, jag klär ju kvinnor på deras största dag i livet, skrattar Malin.

Malin själv har varit tillsammans med sin Ricard, som hon träffade i Båstad, i 15 år. Men än är de inte gifta.

– Skulle han fria skulle jag säga ja, såklart. Men det har typ inte funnits tid, på riktigt. Jag har varit gravid två gånger, och sedan är det saker med min business hela tiden…, säger Malin med ett leende.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons