Jennifer Blom skapade kronprinsessanVictorias omtalade nobelklänning

Kronprinsessan Victoria Jennifer Blom

Jennifer Bloms klänningar har blivit en kunglig favorit. Designern ligger till exempel bakom Victorias omtalade Nobelklänning från 2017. Svensk Dam fick en pratstund i hennes ateljé.
Kronprinsessan Victoria Jennifer Blom

– En av mina signum för Jennifer Blom är att kvinnan ska känna sig vacker och bekväm. En kvinna ska känna sig trygg när dom bär en klänning av mig.

Slå på ljud

SJennifer Blom har varit designer i över 20 år. År 2017 kom det prestigefyllda uppdraget att skapa kronprinsessan Victorias Nobelklänning. Någonting som förstås var väldigt stort. Svensk Dam besöker hennes ateljé, mitt på Stureplan i Stockholm, där de färgglada kreationerna hänger fint uppradade.

Hej Jennifer! Hur har din resa sett ut?

– Jag har alltid varit intresserad av design och sömnad. Det var min mormor som lärde mig att sy. Min resa började ganska tidigt och sedan har det bara fortsatt att utveckla sig med olika kurser och utbildningar inom modedesign.

Jennifer Blom

– Design-tänket, och hur man klarar sig i branschen, har jag lärt mig från min fantastiska lärare på Beckmans designhögskola. Sedan har jag haft privilegiet att ha en fantastisk mentor Margareta van den Bosch som även har blivit en nära vän.

Varifrån får du inspiration till dina kreationer?

– All min inspiration kommer från naturen. Inspirationen till mina teman, inför mina modevisningar kommer från naturen, färg och former. Jag värnar mycket om miljön.

Kronprinsessan Victoria Jennifer Blom

– Jag visade min senaste kollektion på Fjärilshuset, i Stockholm, med naturen som åskådare. Det var helt fantastisk, vi var de första som fick ha en digital modevisning där. Jag ville visa den lilla regnskogen vi har i Sverige.

Hur har du utvecklats rent, yrkesmässigt genom åren?

– Under de år som jag har drivit mitt företag Jennifer Blom har jag utvecklats väldigt mycket genom att arbeta med olika människor i min bransch, och att ha kontinuerliga modevisningar. De nomineringarna jag har tilldelads, som till exempel Årets designer 2019 av ELLE Sverige, har fått mig att utvecklas yrkesmässigt som designer.

– Idag har folk lärt känna mitt märke. Det har tagit lång tid att göra sig ett namn.

Våra läsare vill gärna höra om klänningarna som du har gjort till Victoria. Vad är tanken bakom varje kreation?

– Första beställningen till kronprinsessan Victoria fick jag genom stylisten och kammarjungfrun Tina Törnqvist. Hon hade sett min modevisning år 2016. Hon gillade mitt varumärke och vad det stod för. Handsydda plagg i Sverige i hållbara material.

Kronprinsessan Victoria Jennifer Blom

2017 strålade kronprinsessan Victoria i en isblå klänning av Jennifer Blom. Foto: TT

Patrik sterberg / IBL Bildbyr

– Det blev en succé över hela världen när kronprinsessan Victoria bar Nobelklänningen 2017. Väldigt mycket hände efter det. Det var väldigt prestigefyllt och en stor ära att få det uppdraget.

Hur gick tankeprocessen?

– När jag fick samtalet kändes det overkligt. Blicken från hela världen är på kronprinsessan Victoria den dagen. Alla väntar den prestigefyllda klänningen. Det var väldigt stort och häftigt. Klart man blir nervös men jag är väldigt säker i min design. Jag kände också att det var väldigt kul att kronprinsessan Victoria värnar om svensk design.

Vilket ögonblick minns du bäst?

– Alla ögonblick är lika viktiga för mig. Jag blir alltid lika glad och stolt när jag ser mina kunder bära plagg designade av mig. Oavsett om dem köper eller hyr eller är kända eller okända.

Vad innebär det att vara modedesigner för dig?

– Som modedesigner ska man ha tålamod och vara ödmjuk för det kommer man långt med. Det är viktigt att förstå hela designprocessen och kundens önskemål.

Här hittar du Jennifer Bloms hemsida

Instagram: @Jenniferblomofficiall

Facebook: Jennifer Blom

Foto: TT