Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Designern om arbetet med Sofias klänning: "Jag var väldigt nervös"

28 mar, 2016, 13:00 
AvJohanna Lejon
Förra året fick hon äran att designa brudklänningen med stort b - prinsessan Sofias. Nu berättar Ida Sjöstedt hemligheterna kring den vackra klänningen.
Annons
Ida

”Pasteller, paljetter, spets och tyll. Rosenrött och bubbelgumsrosa. Ida Sjöstedt hyllar det tjejiga och utmanar idén om det skandinaviskt enkla med en glitterstark signaturstil. Från catwalk till ateljésytt – romantikens drottning regerar”. Med den motiveringen i ryggen gick Ida Sjöstedt upp på ELLE-galans scen i slutet av januari för att ta emot priset “Årets designer”.

– Det känns verkligen superroligt, jag är så glad, berättar Ida Sjöstedt när Svensk Damtidning möter henne en tidig morgon på Grand Hotel i Stockholm. Hon fortsätter:

– Personligen är det här priset en bekräftelse från branschen. Det är mitt första jury-pris och det finaste priset man kan få i Sverige, så det är superkul. Dessutom är ju det här så roligt även för mina medarbetare och kunder.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Ida2

En av dessa kunder är, som bekant, prinsessan Sofia. Den 13 juni 2015 skred Sofia uppför altargången iklädd Ida Sjöstedts vackra design. Klänningen, i tre toner av vitt, var gjord i en crêpe i helsiden som dubblerats med italiensk sidenorganza. Spetsapplikationerna i couturespets av José María Ruiz på brudklänning och släp var handklippta och sedan handbroderade i Ida Sjöstedts ateljé i Stockholm. Slöjan i tunn brudtyll var även den handbroderad med applikationer av skir bomullsspets.

Annons

Hittills har Ida Sjöstedt varit väldigt förtegen om sitt uppdrag som kunglig brudklänningsmakare. Men för Svensk Damtidning berättar hon nu hemligheterna bakom det historiska plagget.

– Jag hade ju gjort en nobelklänning åt henne innan och sedan frågade de och jag sa ja. Det var ingenting vi hade förväntat oss men det var ju ingen tvekan om att tacka ja.

Ida berättar att det var ett “drömuppdrag”.

– Det är ett uppdrag som man bara får en gång i livet. Det är och var otroligt ärofyllt.

Frågan kom sex månader innan bröllopet. Hon tackade ja direkt.

– Ja, det gjorde jag.

Sofia

Ida avslöjar att hennes vision av en kunglig brudklänning stämde bra ihop den klänning som Sofia tänkt sig.

– När man jobbar med brudklänningar så vill man ju tolka den personen på bästa sätt.

Nu är du en del av historien, hur känns det?

– Det är ju inte så man tänker, säger Ida med ett leende och fortsätter:

– Men det är så klart att det är något jag aldrig någonsin kommer att glömma.

Hur kändes det när du såg klänningen på Sofia i kyrkan?

– Jag såg bröllopet på tv och var väldigt nervös. Men när jag såg klänningen på Sofia när hon kom in i kyrkan så kändes allt väldigt, väldigt bra!

Sofia2

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons