Det betyder Elizabeths hemliga signaler med väskan

NU GRATIS

Den brittiska drottningen har alltid en handväska hängande över armen. Men Elizabeths väskor fyller faktiskt flera funktioner än du kan ana.

Drottning Elizabeths handväskor har blivit föremål för många artiklar och diskussioner genom åren. Hon matchar alltid väskan med vad hon har på sig och det lär finnas 200 väskor i alla tänkbara modeller och färger i hennes välsorterade garderober.

Drottning Elisabeth, alltid med en väska i högsta hugg.

De allra flesta kommer från det anrika företaget Launer, som har äran att leverera fyra nya väskor av varierande modell till drottningen varje år. Företaget har till exempel specialtillverkat väskorna med något längre handtag så att Elizabeth ska kunna hälsa på folk medan väskan hänger över armen.

Den mest populära väskan är i svart patentläder och kallas Traviata.

Kärleken till Launer-väskan väcktes år 1968 då Sam Launer skickade en väska i svart läder till den brittiska regenten. Hon älskade väskan och företaget blev snabbt kungliga hovleverantörer av dyrgripen som kostar från 13 000 kronor och uppåt.

Launers mest populära modeller är Adagio, Bellino och Royale. Priset är från 13 000 kronor och uppåt.

Läs mer: Bildextra! Modeexperten korar Madeleine och Victoria som bäst klädda i Europa

Men drottningens väskor fyller fler funktioner än att bara ge plats för det hon behöver för dagen. Det vill säga en näsduk, glasögon, en penna, spegel och en matchande liten plånbok samt en ask minttabletter. Väskorna signalerar också vad Elizabeth vill göra i vissa situationer.

Drottningens väskor talar ett eget språk. Väskan står här i fåtöljen, sätter hon den på bordet vill hon ge sig iväg inom fem minuter.

Hugo Vickers, som är expert på kunglig historia, berättar för People Magazine att drottningen lärt sin stab att väskan, eller vigselringen, kan ge dem olika signaler och besked. Flyttar hon sin väska från en arm till en annan betyder det att hon inte vill prata med den personen längre och vill ha hjälp att avsluta samtalet på något sätt. Samma sak gäller om Elizabeth börjar snurra på sin vigselring.

Vrider drottningen på ringen är det också en hemlig signal.

Ställer drottningen väskan på bordet eller på golvet betyder detta att hon är redo att ge sig av inom fem minuter och ger på så sätt en signal till hennes hovdamer att ta henne under armen och eskorterna henne ut ur rummet. Fiffigt!

Läs mer: Nyckelplagget som kungligheterna alltid har i resväskan

Läs mer: Prinsessan Elisabeth: “Jag känner mig ensam!”

Av: Agneta Nisbeth Foto: Stella Pictures, IBL