Det hände med Ebba Blitz – från hallåa till vd i Silicon Valley

Från hallåa i TV4 till vd i USA. Ebba Blitz har bytt karriär flera gånger och numera bor hon och familjen i Silicon Valley.

Många känner nog igen Ebba Blitz som tidigare hallåa i TV4 och programledare för När och Fjärran. När hon kände sig klar i tv-rutan bytte hon jobb och började arbeta som moderator inom näringslivet, något hon kallar för världens bästa jobb. Därigenom lärde hon känna företag och branscher inifrån och utökade sitt kontaktnät.

Ebba Blitz

Ebba Blitz ledde galan Tillsammans för Världens Barn 2009.

För sex år sedan åkte hon tillsammans med sin make Fredrik Lövstedt till Bali på en retreat. Under en hel vecka fick de varken prata med varandra eller någon annan. Då insåg Ebba Blitz att hon längtade efter något nytt igen.

– Något gnagde i mig. Jag ville hinna med en karriär till innan jag blev för gammal. Den där veckan gjorde det tydligt för mig att jag höll på att stänga ett kapitel och starta ett nytt, säger hon till Svenska Dagbladet.

Ebba Blitz

Tv-profilen Ebba Blitz har varit en flitigt anlitad moderator vid svenska näringslivsevenemang. Här tillsammans med prins Daniel och Spotifygrundaren Martin Lorentzon vid lanseringen av ett entreprenörsprogram.

Pusselbitarna föll på plats när det visade sig att företaget som hennes make grundade 2007, som säljer en krypteringstjänst till bärbara datorer, visade stark tillväxt i USA. I november 2014 flög hela familjen över till USA och innan de återvände hem hade de redan skrivit på ett kontrakt på både hus och kontor.

Ebba Blitz flyttade till USA med familjen

Tre månader senare lyfte flyget från Arlanda och familjens hemstad sedan dess är Palo Alto.

– Ända sedan jag gjorde en reportageserie i tv om Silicon Valley under första it-boomen i slutet av 1990-talet har jag drömt om att få bo i det kreativa klimatet. Då intervjuade jag entreprenörer, riskkapitalister och professorer på Stanford University och fick en stor kärlek till platsen, säger Ebba.

Ebba Blitz tillsammans med maken Fredrik Lövstedt.

Ebba Blitz tillsammans med maken Fredrik Lövstedt.

Idag är Ebba Blitz vd för företaget Alertsec och ägnar en stor del av sin arbetstid åt försäljning, pr och marknadsföring. Hon har flera gånger blivit intervjuad i amerikanska tv-kanaler och tituleras då säkerhetsexpert.

– Det är svårt att överträffa den stimulans det ger att jobba med tv och exempelvis leda en direktsänd gala i Globen och få blommor och applåder. Men jag ville vidare. Då måste man våga släppa taget om det man har gjort tidigare, säger Ebba Blitz till Svenska Dagbladet.

Foto: TT