Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Det händer med Margrethe nu – beslutet för framtiden

17 jan, 2024, 19:00 

Så kan det bli för drottning Margrethe framöver.

Annons

Det skulle bli en kväll fylld med vackra fyrverkerier, lyxiga middagar och en massa människor som önskar varandra ”gott nytt år”, utbringar skålar och kommer med något löfte som de sen förmodligen inte håller.

Margrethes nya liv – efter att hon abdikeratBrand logo
Margrethes nya liv – efter att hon abdikerat

Men det skulle också bli en kväll som kantades av chock. På nyårsafton meddelade drottning Margrethe i sitt nyårstal att det var dags att ta ett kliv åt sidan och låta sonen Frederik ta över tronen.

– Det stöd och den hjälp jag fått genom åren har varit avgörande för att jag ska kunna utföra mitt uppdrag. Det är min förhoppning att det nya kungaparet ska mötas med samma förtroende och tillgivenhet som jag har fått, sa hon bland annat i sitt tal.

Annons
Drottning Margrethe och kronprins Frederik
Frederik har blivit kung – och Margrethe har tagit ett kliv åt sidan.

”Flera år hintat om att kliva åt sidan”

Beslutet innebär ett betydligt lugnare liv för Margrethe, som senaste dragits med en del hälsobekymmer och som så sent som ifjol genomgick en omfattande ryggoperation på Rikshospitalet i Köpenhamn.

– Margrethe har i flera år hintat om att hon vill kliva åt sidan, inte minst sedan maken Henrik gick bort har hon varit väldigt transparent med att hon vill att den yngre generationen tar över, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Annons

Margrethe älskar sitt franska vinslott

Men vad den före detta drottningen ska fylla dagarna med nu är inte helt hugget i sten. Förmodligen kommer hon att befinna sig i Frankrike en hel del, då det är en plats hon gärna besöker när hon är ledig.

– Margrethe har ett franskt vinslott i Chateau de Cayx som hon älskar att tillbringa sensommarn på.

– Huset köpte hon och avlidne maken Henrik för 34 år sedan och nu när hon får vila från det kungliga livet är det inte helt otänkbart att det är just på det franska vinslottet hon väljer att återhämta sig på.

Drottning Margrethe
Margrethe har ett betydligt lugnare liv att se fram emot och det är inte helt otänkbart att hon kommer befinna sig en hel del i Frankrike.

Foto: TT

Annons