Det händer när drottning Elizabeth dör – hemliga planerna läckta

Det händer när drottning Elizabeth dör – hemliga planerna läckta

/ ddp USA / TT

När drottning Elizabeth dör finns en detaljerad plan för hur den brittiska regeringen ska agera. Handlingarna som innehåller "Operation London Bridge" har länge hållits hemliga, men nu har de läckt ut.

Nya beskedet om drottning Elizabeth väcker oro!
Slå på ljud

Drottning Elizabeth är 95 år fyllda men förvånansvärt pigg för sin ålder. Men planer för vad som händer om, eller när, hon dör har varit fastställda sedan länge, men hållits hemliga av den brittiska regeringen.

Men nu har planerna, som går under namnet "Operation London Bridge" läckt ut. Det är Politico som kommit över handlingarna och granskat dokumenten.

Operation London Bridge – planerna när drottning Elizabeth dör

Enligt Politico är varenda detalj uttänkt. Allt från hur premiärministern ska få dödsbeskedet: "London Bridge is down", till hur den enorma folkmassa som kommer uppstå på Londons gator ska hanteras, och det eventuella trafikkaoset som efterräkning.

Dagen då drottning Elizabeths dör kommer omnämnas som "D-dagen". Under dagarna som följer ska prins Charles som blir den nye regenten resa landet runt.

Innan begravningen tar plats ska drottningens kista föras från Buckingham Palace till Westminsterpalatset där den kommer att höjas upp på en katafalk, för att allmänheten ska få chans att ta farväl till landets drottning sedan 68 år tillbaka – den regent som suttit längst på tronen någonsin.

Hemliga planerna läckta – dokumentens bana detaljer

Politico beskriver vissa detaljer av dokumenten som "skrattretande". Bland annat finns en rädsla för folklig ilska om flaggorna inte hissas ner till halvstång inom tio minuter efter dödstidpunkten.

I och med att sociala medier är det absolut största verktyget för att sprida nyheter i dag finns det även en hel del instruktioner kring hur regeringsanställda får agera på bland annat Twitter.

Foto: TT