Det händer när Elizabeth går bort – planen avslöjad

Planen är noga uttänkt och det mesta är förberett, ingenting får gå fel när drottning Elizabeth går bort. Tio dagars landssorg kommer att utlysas efter att kodordet har förmedlats till premiärministern.

Drottningarnas drottning, drottning Elizabeth av Storbritannien, fyller 94 år i april och hennes långa tid som monark har gjort stort avtryck världen över. Finns det egentligen någon som inte vet vem Elizabeth är? Med tanke på att Elizabeth börjar bli till åren, finns det redan en plan för när den tragiska dagen kommer då hon går bort.

Drottning Elizabeth

Förberedelserna inom hovet är redan i full gång enligt flera brittiska tidningar och när Elizabeth avlider kommer professor Huw Thomas, drottningens personliga läkare, ansvara för att rätt personer släpps in i drottningens rum. Det är även han som beslutar om vad som kommer att berättas för medierna kring dödsfallet, och vad som stannar inom familjen.

Charles blir kung när Elizabeth avlider

Strax efter att drottning Elizabeth tagit sitt sista andetag, blir hennes äldste son Charles kung. Enligt traditionen ska då hans syskon kyssa den nye monarkens händer.

Drottningens privata sekreterare Sir Christopher Geidt kommer sedan att kontakta premiärministern för att meddela nyheten om drottningens bortgång. När den senaste monarken dog, George VI, kommunicerades nyheten med kodorden “Hyde Park Corner” för att växeltelefonisterna inte skulle få reda på nyheten.

Drottning Elizabeth och prins Charles

När Elizabeth avlider kommer även detta att förmedlas med hjälp av kodord till premiärministern, men denna gång kommer de att säga “London bridge is down”. Premiärministern kommer då att i sin tur se till att nyheten om drottningens död går ut till de 53 länder som har tillhört den brittiska imperiet.

Tio dagars landssorg när Elizabeth avlider

Därefter kommer nyheten att spridas som en löpeld världen över. Det kommer att utlysas tio dagars landssorg efter beskedet, men eftersom Charles samtidigt ska bli kung, kommer flaggorna att höjas igen för en kort stund dagen efter drottningens bortgång. Då kommer även Camillas titel att presenteras.

Det finns alltså en noga uttänkt plan kring hur hovet ska hantera Elizabeths bortgång, men förhoppningsvis dröjer det länge innan den sätts i verket.

Foto: TT