Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Det här sker när Victoria blir drottning – hovets hemliga plan

14 sep, 2022, 14:00 
Det här sker när Victoria blir drottning – hovets väluttänkta plan
Foto: TT

Det här sker när tronföljaren kronprinsessan Victoria tar över efter sin far.

Annons
Upptäckten gör Victoria rörd – inför allaBrand logo
Upptäckten gör Victoria rörd – inför alla

Efter Elizabeths bortgång kommer såklart tankar och funderingar kring hur det ligger till för vår egen kungafamilj.

Vad händer den sorgsna dag när vår kung går ur tiden?

När det blir tronskifte och en framtida drottning plötsligt ska kallas drottning permanent så lämnas ingenting åt slumpen. Det finns en mycket tydlig mall på hur alla följande händelser ska gå till.

”London bridge is down” var kodnamnet för den minutiösa planen som drogs igång vid drottningen Elizabeths död förra veckan. Kodnamnet för den svenska motsvarigheten är inte känt, men vad vi vet är att Säpo har kodnamn på alla kungafamiljens medlemmar och med all säkerhet har det även det för denna situation.

Det här vet vi om den dag då kronprinsessan Victoria blir drottning av Sverige.

Annons

Kronprinsessan Victoria blir drottning direkt

Det ögonblick som kungen går bort blir Victoria drottning och Sveriges nya statschef. Inom några dagar sker det officiella, högtidliga, trontillträdet. Man kommer att följa mönstret från tidigare trontillträden. En skillnad är dock att den nya regeringsformen inte gällde när kungen tog över efter sin farfar. År 1974 kom en ny regeringsform som kommer påverka hur detta trontillträdet går till.

Trontillträde & hemligt valspråk

Victorias stora dag och nästa trontillträde inleds med en konselj, vilket innebär ett regeringssammanträde där den nya statschefen närvarar.

Victoria kommer då att tillkännage sitt drottningnamn, sin drottningtitel och sitt valspråk. När kungen tillträdde valde han Carl XVI Gustaf, Sveriges konung och För Sverige i tiden.

Vad Victoria kommer att välja vet vi förstås inte än, men det vet troligtvis kronprinsessan själv.

Victoria kommer att läsa upp dödsbeviset över sin far och förklara att hon har efterträtt honom. Hon kommer även att avlägga en kungaförsäkran, vilket innebär att hon svär en ed om att hon kommer att följa lagen.

Annons

Sveriges nya drottning kommer att göra ståndsmässig entré i en procession, där Karl XII:s drabanter i gula älgskinnsbyxor och höga stövlar marscherar före. På podiet i salen står Silvertronen, en gång invigd av drottning Kristina, och bredvid på hyenden (kuddar) ligger regalierna; kronan och spiran.

Kommer hålla minnestal

Den nya drottningen kommer att hålla ett minnestal över sin far och tillkännage sitt valspråk.

Efter ceremonin är det dags för den nyblivna drottning Victoria att ta emot folkets hyllningar i sin nya roll. Det är en stor, viktig och lite nervös stund, även om man som Victoria redan är van vid att möta folket.

Hon kommer troligtvis inte stå helt ensam. Hon kommer med allra största sannolikhet ha sällskap av sin kära familj. Daniel, Estelle och Oscar kommer stötta drottningen i den minnesvärda stunden.

Foto: TT

Annons