Det lyste av kärlek inne i kyrkan

Det lyste av kärlek inne i kyrkan

sofia

Hela kungafamiljen och Sofias familj närvarade vid lysningsgudstjänsten.

Det blev en innerlig stämning vid prins Carl Philips och Sofias lysning. Varmt och kärleksfullt, trots ett gråmulet Stockholm.

sofia-5

På Slottsbacken utanför Slottskyrkan stod regnet som spön i backen och de kalla majvindarna från vattnet friskade på rejält.

sofia-2

Inne i kyrkan var det dock både varmt och mysigt. Vid altaret brann sex levande ljus och kastade sitt sken på fyra blomsterbuketter.

victoria

Redan tjugo minuter över tio på söndagsmorgonen satt gästerna på plats i bänkraderna, och de fylldes raskt på, dock inte till sista bänk.

Här ser vi småsessorna prinsessan Estelle och prinsessan Leonore, som var med inne i kyrkan.

lysning-leonore

Flera av raderna gapade tomma och det var långt ifrån fullsatt. Prinsparets vänner anlände en efter en, alla uppklädda och förväntansfulla, vid gott mod.

Det kindpussades och småpratades i bänkarna. Snart, allt eftersom klockan närmade sig 11, tystnade dock sorlet och man väntade tyst på huvudpersonerna, och deras familjer. Exakt klockan 11 kom de, först Sofias familj: lillasyster Sara, storasyster Lina och mamma Marie samt pappa Erik. Därefter gjorde Madeleine, Chris och Leonore entré, tätt följda av Victoria, Daniel och Estelle. Sedan var det Carl Philip och Sofias tur.

sofia-prinsen-ste

Hand i hand kom de gående, lyckliga, stolta och med stora – och en smula nervösa – leenden på läpparna. De hälsade på församlingen och de inbjudna innan de satte sig ner, längst fram till vänster för att vänta in kungaparet som kom in i kyrkan till tonerna av en fanfar.

Av Johanna Lejon och Margareta Gotthardsson

Foto: Stella Pictures