Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Det speciella bandet mellan svenska och brittiska kungafamiljen

23 maj, 2019, 20:00 
Visste du att det finns en speciell länk mellan kungen och drottning Elizabeth – och mellan kronprinsessan Victoria och prins Charles: En envis niobarnsmamma, alltid klädd i svart, och bara 1.52 lång!
Annons

Vi pratar förstås om britternas egen powerdrottning Victoria. Hon var kung Carl Gustafs farmors farmor (och hans morfars farmor också för den delen!). Och det är hennes smarta äktenskapspolitik som ligger bakom att kungen är brylling med drottning Elizabeth. Och att hans mamma och pappa prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla både var sysslingar och bryllingar med varandra. Tala om äktenskapsstrategi på skyhög nivå…

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Det här coola 1970-talsfotot av kungen hänger på drottning Victoria sommarslott. Hon var både hans farmors farmor. Och hans morfars farmor.
Det här coola 1970-talsfotot av kungen hänger på drottning Victoria engelska sommarslott. Hon var både hans farmors farmor. Och hans morfars farmor.

Victoria – vilken äktenskapsmäklerska!

Drottning Elizabeth är även nära släkt med kung Harald av Norge, drottning Margrethe av Danmark och kung Felipe av Spanien. Samt brylling med sin egen man. Puh! Men så hade drottning Victoria hela nio barn som hon mycket medvetet gifte bort.

Annons
Den klassiska jättemålningen av drottning Victoria och prins Albert med fem av sina nio barn.
Drottning Victoria och prins Albert med fem av sina nio barn. Själva lyckades de få till ett av den tidens lyckligaste kungliga äktenskap.

Inte konstigt att drottning Victoria kallas kungahusens egen ”grandmother”. Hennes tanke var att detta jättelika nätverk av kungliga släktband skulle hjälpa till att skapa fred och stabilitet i Europa.

Och den svenska kopplingen? Ja, han sitter här: drottning Victorias sjunde barn prins Arthur, som var pappa till lilla Margareta.

Kung Carl Gustafs farmors far, brittiske prins Arthur, med sin familj.
Kung Carl Gustafs farmors far, brittiske prins Arthur, med dottern Margareta i knäet.

Margareta gifte sig sedan med vår gamle kung Gustaf VI Adolf. Och hennes äldste son – ja det är kungens pappa prins Gustaf Adolf det.

Annons
Margareta är farmor till kung Carl Gustaf och mormor till drottning Margrethe av Danmark. Här sitter hon med tre av sina barn. Kungens pappa står till vänster.

Annars är det speciella med drottning Victoria hennes äktenskap. Att gifta sig av kärlek var ju inget som Europas kungafamiljer brukade kosta på sig på 1840-talet, men 21-åriga Victoria blev undantaget. Hon valde visserligen sin tyske kusin Albert av Sachsen-Coburg-Gotha (hans pappa och hennes mamma var syskon) och det var hon som friade, eftersom hon var drottning. Men äktenskapet blev extremt lyckligt, om än ganska kort.

Bröllopet stod den 10 februari 1840 i det kungliga kapellet i St. James’s Palace och Victoria bar vitt, sensation!

Annons
Filmen Young Victoria från år 2009 handlar bland annat om Victorias och Alberts passionerade kärlekshistoria.
Filmen Young Victoria från år 2009 handlar bland annat om Victorias och Alberts passionerade kärlekshistoria.

”My dearest, dearest Albert. Han får mig att känna en himmelsk kärlek som jag aldrig känt förr. Han höll mig i sina armar och vi kysste varandra om och om igen” skrev hon före bröllopet. Och tre dagar efter vigseln fortsatte hon: ”Min älskade Albert hjälpte mig att sätta på mina strumpor. Jag såg honom raka sig; en stor glädje för mig!” Säkert ganska vågat år 1840…

Och visst är det lite speciellt att Albert lät göra en brosch till Victoria av deras första dotter Vickys mjölktänder?

Annons

Så mycket makt – och så många barn

De fick så småningom 9 barn och 42 barnbarn, och av dem var det 34 som överlevde till vuxen ålder. Men för dem var det inte direkt aktuellt att få gifta sig av kärlek. Drottning Victoria gick stenhårt in för sin roll som kunglig äktenskapsmäklerska.

Åtta av de nio barnen gifte sig kungligt (det var bara prinsessan Louise som fick nöja sig med en skotsk hertig). Och idag hittar man alltså drottning Victorias ättlingar i så gott som alla Europas kungafamiljer: den svenska, den danska, den norska, den spanska och det grekiska ex-kungahuset.

Drottning Elizabeth med sin kära släkting kung Harald.
Drottning Elizabeth med sin kära släkting kung Harald.

Men alla medaljer har en baksida och i det här fallet innebar de nära släktbanden att den blödarsjuka som fanns i den brittiska kungafamiljen spreds vidare ut i Europas kungafamiljer. Drottning Victorias yngsta son Leopold drabbades själv av sjukdomen och två av hennes fem döttrar (prinsessorna Alice och Beatrice) var bärare.

Annons

Victoria och hennes Albert fick 21 år tillsammans. 1861 dog han oväntat i det som länge antagits vara tyfus, men som också kan ha varit Crohns sjukdom. Han blev bara 42 år gammal, en chock som Victoria egentligen aldrig återhämtade sig ifrån. Och hon la skulden på sin äldste son, vars skandalförhållande med aktrisen Nellie Clifden var anledningen till prins Albert begav sig på ”övertalningsaktion” till ett regnigt Cambridge två veckor före sin död, och blev nerkyld.

Drottning Victorias man prins Albert två år före sin död.
Prins Albert.

Victorias sorg var oändlig och hon stängde in sig i nästan tio år. Resten av sitt liv bar hon bara svarta kläder. Det sägs att hon varje dag lade fram Alberts kläder och på överkastet på sommarresidenset Osborne House lät hon brodera in det datum då de sista gången sov tillsammans.

Annons
Drottning Victoria brukar kallas kungahusens mormor och farmor.
Kungahusens egen ”grandmother”. Och hon hade pondus!

Drottning Victoria överlevde prins Albert med 39 år. Hon dog 1901, 81 år gammal, och ligger begravd inte långt från Meghans och Harrys hus Frogmore Cottage på Windsor Castle. Med sig i kistan hade hon bett att få en morgonrock som tillhört prins Albert. Men också en hårlock från sin skotske betjänt John Brown. Det ryktades om att de hade ett kärleksförhållande under hennes år som änka, men några säkra uppgifter finns inte.

Fakta: Drottning Victoria

Namn: Alexandrina Victoria.

Annons

Född: 24 maj 1819 på Kensington Palace i London. Hon var bara 18 år när hon ärvde tronen, och hon regerade i 63 år och sju månader.

Familj: Gift med prins Albert och mamma till fyra pojkar och fem flickor.

Älskade även: Sin King Charles Spaniel som hette Dash.

Död: 22 januari 1901 på Osborne House på Isle of Wight.

Aktuell: Det är 200 år sedan hon föddes!

Vårt kungliga London-tips!

Har du vägarna till London kan du spana in två nya jubileums-utställningar om drottning Victoria på Kensington Palace. Den ena heter Victoria: Woman and Crown och handlar om hennes privata liv bakom drottningkulissen. A Royal Childhood fokuserar på hennes barndom och man får se rummen där hon växte upp.

Det här magnifika smaragddiademet fick drottning Victoria av sin Albert. Nu kan man se det live på utställningen på Kensington Palace.
Det här magnifika smaragddiademet fick drottning Victoria av sin Albert. Nu kan man se det live på Kensington Palace.

Foto: TT, Helena Wiklund/Svensk Damtidning

Annons