Det var här på Capri som Jonas friade till Madeleine

Det var på den italienska ön Capri som Jonas Bergström friade till prinsessan Madeleine. Han gick på knä vid Axel Munthes villa San Michele och frågade om hon ville bli hans hustru.

Prinsessan Madeleine hade länge drömt om att besöka den svenske läkaren Axel Munthes vackra hem, Villa San Michele, på Capri. Munthe flyttade till ön 1888 och byggde huset under 1800-talets slut.

Så de åkte dit för att titta på ön och det vitrappade huset med den fantastiska utsikten under vad prinsessan trodde var en helt vanlig semester…

– Jag ville se San Michele med tanke på den betydelse huset hade för drottning Victoria när hon lät bygga just Sollidens slott, förklarade prinsessan Madeleine.

Jonas friade på kvällen

Men när hon väl kom till ön visade det sig att Jonas hade något helt annat i tankarna än att bara titta på huset. Han passade nämligen på att fria till prinsessan.

Under dagen är den lilla ön utanför Neapel fylld av turister från när och fjärran, men när kvällen kommer är här både stillsamt och oerhört romantiskt. Med andra ord perfekt för ett frieri.

Trädgården vid villa San Michele.

Trädgården vid villa San Michele.

Villa San Michele som ligger uppe på en klippa i den lilla staden Anacapri är idag ett museum över den svenske läkaren Axel Munthe, men också ett charmerande gästhem.

Axel Munthe som arbetade som läkare på ön var även den svenska drottning Victorias livmedicus. Hon var också över på besök i hans hem på Capri ett antal gånger och de ansågs vara mycket nära vänner. Victoria byggde också ett eget hus på ön, det rödrappade Casa Caprile. Sedermera startade hon också byggandet av Solliden på Öland och tog då inspiration från just Axel Munthes eget San Michele, till exempel ska flera av statyerna i slottsparken vara kopior från Munthes egen trädgård på Capri.

Utsikten från villa San Michelle.

Utsikten från villa San Michelle.

1946 offentliggjorde Axel Munthe att San Michele skulle överlämnas till svenska staten efter hans död. Enligt testamentet skall San Michele användas av bland annat svenska konstnärer och forskare eller andra som har: “känslor för Italien och den klassiska kulturen samt den humanistiska forskningen överhuvud”, som Munthe själv skrev i sitt testamente.

Villa San Michele är med andra ord den perfekta platsen för att få lugn och ro att kunna skapa något nytt i den vackra miljön. Eller för att fria till sin själs älskade…

 

Foto: TT