Detaljen alla pratar om efter Daniels tal

Prins Daniel gjorde succé på Idrottsgalan med sitt tal. Flera som hörde talet reagerade specifikt på en detalj i det.

Prins Daniels tal när han delade ut pris i kategorin “Årets peppare” var ett av Idrottsgalans mest uppskattade inslag. Speciellt hans inledning på talet citeras flitigt på de sociala medierna – där alla är överens om att prinsen satte fingret på något väldigt viktigt.

– I en värld där det vi har gemensamt tenderar att minska och det som skiljer oss åt ser ut att öka har idrotten och föreningslivet en allt viktigare roll att spela, sa Daniel.

Daniels tal på Idrottsgalan hyllas

Prinsens tal på Idrottsgalan avbröts av spontana applåder.

Retorikexperten Elinor Falkman, som driver byrån Falkman Råd & Retorik, förstår att Daniels ord blivit så väl mottagna.

– Det är en analys av samhället. Retoriken har ju ett syfte: att föra samhället framåt. Då är det bra att en person som prinsen, som representerar kungahuset, använder den för att lyfta fram något väsentligt, säger hon.

– Det här är ett tecken på att han tar tempen på hur det ser ut i samhället. Det blir alltmer polariserat, och det märker han.

Marie-Louise Zeisig, som har utbildat i talkonst i över 30 år, är också väldigt imponerad av Daniels inledning.

– Det kan handla om att han vill belysa alla konflikter utan att ta ställning. Det är mycket elegant gjort. Det är briljant. Han fångar in hela åsiktsspannet i den där meningen, säger hon.

“Han tar det på allvar”

Marie-Louise trycker på att Daniel gav ett både sympatiskt och avslappnat intryck under sitt tal.

– Han lägger till småord, han använder tankepauser, han jobbar med identifikation. När han fingrar på kuvertet visar han små tecken på lite anspänning – och det gör honom mänsklig. Det visar att han tar det på allvar, säger hon.

I ett stycke av talet citerade prins Daniel något som en ung tjej sagt i ett inslag han sett på SVT: “Idrott kan vara det första steget mot att bli bra på något.” Detta reagerade Elinor på.

– Han kunde citera en kändis, en Usain Bolt-figur, men han citerade en ung tjej istället. Det tycker jag var väldigt fint, säger Elinor.

“En jättefin representant”

Både Elinor och Marie-Louise ger Daniel toppbetyg för insatsen.

– Han blev avbruten av spontana applåder. Det är ju en indikation på att publiken gillar det han säger. Och jag tror att han tycker att det är ganska roligt. Till skillnad från andra i kungahuset som inte tycker att det är så kul att hålla den här typen av tal, säger Elinor.

– Han är en jättefin representant för Sverige och kungahuset, säger Marie.

Foto: TT