Detaljen i kungens privata rum – visades upp i jultalet

kungen jultalet 2020

SVT
Kungen höll sitt årliga jultal från sitt och drottningens hem, och visade upp en privat detalj.

Under juldagen höll kungen sitt traditionsenliga jultal, vilket sändes i SVT klockan 12.40. Talet sändes inte från Kungliga slottet som det brukar utan från Drottningholm, där kungaparet har spenderat sitt julfirande.

Kungen silvia jultal 2020

Kungen talade traditionsenligt på juldagen, vilket sändes i SVT. På skrivbordet hade han ett porträtt av drottning Silvia.

SVT

På skrivbordet kunde vi se ett stilleben där ett porträtt av drottning Silvia ingick, så klart att kungen inte kunde hålla sitt tal i parets gemensamma hem utan att ha med henne på ett hörn!

Kungen talade om året som gått

I det pratade han om året som gått, som självklart varit präglat av coronapandemin.

– När coronapandemin skördat många, många tusentals liv, en betydande förlust. Andra har blivit långvarigt sjuka eller förlorat sin försörjning. Det är fler än vanligt som har anledning att känna sorg och saknad den här julen. Jag säger en alldeles särskild tanke till de som drabbats. Låt oss visa dem stöd och omtanke den här julen, och fortsätta med det även när julen är över, säger kungen i sitt tal.

Han passade även på att lyfta de människor som outtröttligt jobbar för att rädda liv, även under julen, nämligen vårdpersonalen.

kungen drottning silvia

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia fotograferade på Stockholms slott inför Nobeldagen.

Pontus Lundahl/TT

– Ni är många i vårt land som dagligen arbetar med att bekämpa pandemin, ta hand om de som är sjuka och se till att vårt samhälle fortsätter att fungera. Ert arbete kan sällan skötas hemifrån, men vi är beroende av det ni gör. Till er vill jag säga, vi ser era insatser. vi är alla djupt tacksamma för dem, säger kungen i sitt tal.

Men även om ämnet var tungt så avslutade kungen sitt tal i en positiv anda.

– Ljuset kommer tillbaka, vaccin är på väg. Redan om några månader kan allt ha förändrats. Vi måste tro på framtiden. Även om vi ser tillbaka på det på olika sätt kommer vi också minnas att vi tog oss igenom denna prövning tillsammans.