Detaljen i Victorias tal som säger allt om henne som person

Detaljen i Victorias tal.

Kronprinsessan Victoria höll brandtal i SVT om coronaviruskrisen.Hennes ord innehöll ekon från tidigare tal – en tydlig indikation på kronprinsessans värderingar.

Kronprinsessan Victorias tal angående coronakrisen gav hopp och stöd till de som lider av pandemin, och de som jobbar aktivt för att stoppa eländet.

Det var i SVT:s specialsänding på påskaftonen, “En kväll tillsammans”, som Victoria sa:

– Sverige, och alla vi som bor här, är i en situation som vi aldrig varit i tidigare. Läget är allvarligt. Det är besvärligt. Men det är inte hopplöst, säger prinsessan och tittar rakt in i kameran.

Hon har på sig en påskgul klänning  och fina guldörhängen, och ser vänlig men bestämd ut.

– Vi kommer att ta oss ur det här, även om priset för väldigt många är oerhört högt. I form av mänskliga förluster, förlorade arbeten, och livsverk. I denna svåra tid är ni många som kliver fram med hjärta och omtanke. Jag tänker på alla inom vården och omsorgen, och alla ni som på olika sätt bidrar till att vi tar oss igenom krisen.

Kronprinsessan uppmanar alla att ta hand om varandra.

– Jag vill tacka var och en av er. Låt oss ta hand om varandra. Vi är i det här tillsammans. Och vi ska ta oss igenom det tillsammans.

Påminner om talet 2017

Talet har liknande budskap som det Victoria höll efter terrorattacken i Stockholm 2017. Då som nu, lägger kronprinsessan tonvikt på sammanhållningen.

Det är vi, tillsammans, som kommer klara krisen – så löd hennes budskap i båda stunder.

Så här lät de då Victoria talade på nationaldagen 2017, ett par månader efter attacken på Drottninggatan:

– Medmänsklighet kan ta sig olika uttryck. Men den börjar alltid med samma fråga: ”Vad kan jag göra för att hjälpa till?” Detta påmindes när terrorn slog till mot Stockholm. Då var det många som ställde sig just den frågan och som gjorde vad de kunde för att bidra. Man körde varandra hem när kollektivtrafiken stod stilla. Man hämtade varandras barn på skolor och förskolor. Och man öppnade sina hem för människor man inte kände.

Victoria på nationaldagen 2017.

Kronprinsessan fortsatte:

– Terror syftar till att skapa rädsla och splittring. Svenskarna svarade med att visa mod och sammanhållning. Det ska vi komma ihåg, och det ska vi vara stolta över, i dag på Sveriges nationaldag.

Victorias budskap visar så tydligt vem hon är som människa: en person som bryr sig om sina medmänniskor.

Foto: TT