Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Detaljen om Birgitta dras upp utomlands – så skiljer hon sig från systrarna

06 sep, 2023, 15:24 

Prinsessan Birgitta blir nu omskriven i internationell press.

Annons
Prinsessan Birgittas chock: ”Vet inte vad jag ska säga”Brand logo
Prinsessan Birgittas chock: ”Vet inte vad jag ska säga”

Prinsessan Birgitta är näst äldst av de fyra Hagasessorna och har alltid gått sin egen väg genom livet.

År 1961 gifte hon sig med prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, känd som Hansi, och bosatte sig då i München. Paret fick sedan barnen Désirée, Hubertus och Carl Christian.

De var gifta fram till prinsens död 2016, men i mitten av 1990-talet flyttade Birgitta till Mallorca i Spanien, medan Hansi stannade kvar i Bayern. Prinsessan bor än idag på Mallorca.

Annons
Prinsessan Birgitta, prins Johann Georg von Hohenzollern (Hansi) med barnen Carl Christian, Desirée och Hubertus samt prinsessan Sibylla, 1970-tal
Prinsessan Birgitta, prinsessan Sibylla, prins Johann Georg och barnen Carl Christian, Desirée och Hubertus.

Detaljen om prinsessan Birgitta dras upp utomlands – så skiljer hon sig från systrarna

Vid giftermålet med Hansi blev Birgitta inte bara prinsessa av Sverige, utan även av Hohenzollern och tituleras därför som Hennes/Ers Kunglig Höghet.

Birgitta är den enda av Hagasessorna som fortfarande är en del av kungahuset och bär titeln HKH, eftersom hon gifte sig kungligt. Hon är däremot inte en del av den kvinnliga tronföljden.

Kung Carl XVI Gustaf fyller 60 år. Prinsessan Birgitta och prins Johann Georg av Hohenzollern anländer till hyllningskonserten på Stockholms slott med anledning av kungens 60-årsdag på valborgsmässoaftons kväll.
Birgitta och Hansi var gifta fram till hans död 2016.

Anledningen till att Margaretha, Désirée och Christina förlorade sina kungliga titlar är alltså för att de inte gifte sig med kungligheter, vilket man behövde under denna tid för att som kvinna behålla sin titel.

Annons
Tre av fyra Hagasessor förlorade sina kungliga titlar när de gifte sig.

Att Birgitta skiljer sig från sina systrar i denna bemärkelse har nu väckt uppmärksamhet utomlands. Den brittiska kungliga sajten Royal Central förklarar i en ny artikel hur den svenska tidigare lagstiftningen påverkade Hagasessornas kungliga rang.

Idag är lagstiftningen annorlunda – och tillåter prinsessor att gifta sig med vem som helst utan att förlora sin plats inom kungahuset.

Idag får Sveriges prinsessor gifta sig med vem de vill och ändå ha kvar sin kungliga rang.
Annons