Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Detaljen som avslöjar Victoria – därför beter hon sig så som hon gör

07 jul, 2023, 21:13 

För Svensk Damtidning berättar retorikexperten Elaine Eksvärd om kronprinsessan Victorias beteende i offentliga sammanhang.

Annons

Kronprinsessan Victoria har sedan barnsben drillats för att en dag ta över rollen som Sveriges statschef. För varje dag som går blir hon bara mer och mer drottninglik, med en allt större roll i den kungliga offentligheten.

Victorias tuffa drottningskolaBrand logo
Victorias tuffa drottningskola

Det sker allt oftare att hon tar plats vid kungens sida under viktiga representationsuppdrag utomlands. Den kungliga skolan går hon i 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

– Hon har drillats sedan hon var tre-fyra år på att en dag bli drottning av Sverige. Det har inte funnits någonting annat för henne, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria har i stort sett hela sitt liv drillats till att en dag ta över som drottning.

Victorias drottningskola

I bagaget har hon med sig en hel del kunskap. Minnesbanken är fylld av diverse utbildningar, bland annat UD:s aspirantkurs, freds- och konfliktforskning och en militär utbildning.

Annons

Victoria är väl rustad att en dag ta över rollen som drottning. Hon har alltid varit väldigt intresserad av ämnen som historia, fast beslutsam att lära sig nya saker om världen och fylla på minnesbanken.

– När hon höll på med det så träffade jag henne ofta och hade historielektioner och jag märkte att hon var väldigt intresserad av sådana frågor, säger kungaexperten Herman Lindqvist till Svensk Damtidning.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria har en gedigen utbildning i bagaget.

Elaine Eksvärd: ”Talar som en drottning”

Det finns olika platser och forum där kronprinsessan uppträder som en framtida statschef. Det kan vara när hon befinner sig på uppdrag utomlands, eller håller ett viktigt tal till nationen.

Retorikexperten Elaine Eksvärd har noterat Victorias sätt att uttrycka sig på i tal. Hon är väldigt imponerad över orden som lämnar hennes mun och hur de uttalas på ett drottningliknande sätt.

– Victoria talar som en drottning. Det märks att hon blivit taltränad, säger den berömda retorikexperten till Svensk Damtidning.

Drottning Silvia, kungen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel
En dag kommer kronprinsessan Victoria ta över rollen som Sveriges statschef.

Foto: TT

Annons