Diademet som fick exportförbud efter århundradets kärlekshistoria

Vinjett Juvelskrin
NU GRATIS

Inför bröllopet 1840 designade Prins Albert ett diadem till sin älskade Drottning Victoria. Det är ett diadem med diamanter eller safirer som också kan bäras som en liten krona. Men diademet bär på en känslofylld historia.
Safirdiadem
Den 11 april 2019 öppnade smyckesrummen igen på Victoria and Albert Museum. Anledningen är att det i år är 200 år sedan både drottningen och prinsen föddes. Till minnet av detta har ett av de mest kända diademen donerats till museet. Det designades av prins Albert och gavs till drottningen dagen före deras vigsel.

Det är 11, 5 cm brett med 11 stora safirer tillsammans med en mängd diamanter satta i silver. Även en brosch hörde till och smycken kan ses på en del av porträtten av drottningen.

Nu öppnar smyckesrummen

På museet Victoria and Albert i South Kensington öppnar smyckesrummen igen efter några månaders arbete med nya montrar. Ett av de nya föremålen i samlingarna är just safirdiademet. Men hur kom det dit?

Safirer – inget annat

Drottning Victoria

Vi har frågat vår smyckesexpert Kristina af Klinteberg:

– Prins Albert dog tidigt, redan 1861, och därefter höll drottning Victoria sorg livet ut, till 2001. Hon bar aldrig mer färg i dräkt eller smycken, med ett enda undantag. Det hände att hon använde prinsens kärleksgåva, safirerna.

Smycket ärvdes vid hennes bortgång av Kung Georg V och drottning Mary och gavs därefter till prinsessan Mary vid hennes giftermål. Senare arvingar beslöt sig härom året för att sälja diademet.

Anonym köpare

Summan de fick uppgick till 5 miljoner pund, dvs ca 60 miljoner kronor. Den anonyma utländska köparen sökte exportlicens, men fick avslag. Dåvarande kulturminister Matt Hancock menade att diademet symboliserar en av Englands mest kända kärlekshistorier och önskade få fram en engelsk köpare som var villig att betala samma summa, så att smyckena kunde stanna i landet.

Kate

Hertiginnan av Cambridge besöker Victoria & Albert Museum i London

Döpt efter kärleksparet

Efter ett antal turer får nu diademet stanna i England och kommer dessutom att kunna beskådas av allmänheten på det museum som är döpt efter kärleksparet, Victoria and Albert Museum. Det är den irländsk-amerikanske miljardären William Bollinger med familj som bekostat inköpet och donerat det till engelsmännen. Som tack får det nya smyckesgalleriet i museet bära hans namn.

Och broschen, var finns den?
– Jo, den bars av Drottning Victoria redan på bröllopsdagen och finns fortfarande kvar i kungafamiljen. Drottning Elizabeth bär den gärna, så håll utkik. Hon kommer säkert att bära den i vår till minne av drottning Victoria och prins Albert!

Utställningen öppnade den 11 april i London. Har ni vägarna förbi, missa inte det!

Läs också: Hemligheten bakom bortglömda ståldiademen

Läs också: Så hamnade Bernadotte-rubinerna i Marys juvelskrin

Läs också: Romantiska diademet med skimmer från Egypten

Foto: TT, Pressbilder Victoria & Albert Museum