Diana blev lurad – historiska intervjun var ett misstag

prinsessan diana

Prinssan Diana lurades till att tro att någon hon kände försökte sätta dit henne. Därför ställde hon upp på den omtalade intervjun, som fick ett enormt genomslag.
Slå på ljud

När prinsessan Diana intervjuades av BBC-reportern Martin Bashir för programmet Panorama var det nära 23 miljoner som tittade, och intervjun är en av de mest omtalade någonsin.

Framförallt för att det var första gången som någon i kungafamiljen bekräftade att prins Charles hade en affär med Camilla Parker-Bowles under äktenskapet med Diana. När intervjun gjordes hade Diana och Charles separerat och svaret hon gav om trängseln i äktenskapet anses också ha lett till att paret skildes ett år senare.

Lurade till sig intervjun

Nu hävdar prinsessan Dianas bror, Charles Spencer, att reportern i själva verket lurade sig till intervjun genom lögner och förfalskade dokument, bland annat kontoutdrag. Under samtal och möten med Bashir ska han ha fört anteckningar som ska visa att han lurade Diana till att ställa upp på den berömda intervjun.

Kontoutdragen ska bland annat visa att två personer nära Diana fick betalt av säkerhetspolisen för att avslöja information om prinsessan. BBC har i sin tur erkänt att kontoutdragen skapats av BBC:s grafiker. Det ska ha utretts internt en gång tidigare, 1996, och BBC kom då fram till att kontoutdragen inte ska ha haft någon betydelse för att intervjun sedan genomfördes.

Diana i den omtalade intervjun med BBC-reportern Martin Bashir.

Intervjun hade inte blivit av

Dianas bror, Charles Spencer, håller dock absolut inte med om den saken.

– Om jag inte hade fått se kontoutdragen skulle jag aldrig ha presenterat Bashir för min syster. Då hade han förblivit en av tusentals journalister som hoppades på en minimal chans att få tala med henne, utan någon realistisk chans, säger Charles Spencer till brittiska Daily Mail.

Bashir ska bland annat ha hävdat att han hade information om att Dianas telefon avlyssnades, hennes privata post öppnades och lästes, att hennes livvakt konspirerade emot henne och att nära vänner gick bakom hennes rygg.

En ny oberoende utredning ska göras, men då reporter Martin Bashir nyligen har genomgått en hjärtoperation och dessutom lever med komplikationer efter att ha varit sjuk i covid har han därför inte kunnat höras, enligt BBC.

Foto: TT