Dianas desperata rop på hjälp – under sin graviditet

Diana
När prinsessan Diana väntade prins William, sin första son, mådde hon så dåligt och kände sig så otillräcklig, att hon, i ett desperat rop på hjälp, kastade sig nerför trapporna i palatset. Det berättar man i det nya avsnittet av Svensk Dam Doku.
Annons

Det är onsdagen den 29 juli 1981. I London är det 24 grader varmt. Dagen bjuder på nio gassande soltimmar. Hela England, hela Storbritannien och ja, hela världen, kokar av kärleksyra! Framför tv-apparaterna samlas hisnande 750 miljoner tittare. Det är tydligt att alla, absolut alla, vill se vigseln mellan den 20-åriga Diana Spencer och den brittiska tronföljaren, 32-åriga prins Charles av Wales.

Annons

Diana och Charles

Bröllopet är ett sagobröllop utan dess like. Diana är den perfekta bruden. Men redan under smekmånaden börjar det knaka i fogarna mellan paret. Man flög till Gibraltar för tolv dagar på Medelhavet på lustjakten Britannia. Vilken sagolik smekmånad! suckade alla. Men med ombord var även 21 sjöofficerare, en besättning på 256 män, prinsens kammartjänare, en kammarjungfru, en privatsekreterare och en adjutant, samt skuggan av Camilla Parker Bowles. Till henne ringde prins Charles redan på kryssningens dag två. Alla trodde att Diana och Charles var urlyckliga ihop men verkligheten var faktiskt en helt annan.

Annons
Diana 1982
Diana 1982.

Diana mådde inte bra. Hon var sjuk i bulimi och klarade inte av all stress och press kring henne. Hon kände sig ensam, ensam och otillräcklig. Då hon väntar prins William, och är gravid i tolfte veckan, kastar hon sig nerför trapporna i palatset. Diana skadas, en läkare får kallas till palatset, men barnet skadas inte.

Vem var egentligen Diana Spencer, kvinnan som gifte sig med Charles av Wales och fick både prinsen och halva kungariket? Varför blev bröllopet så uppmärksammat och hur kom det sig att någon som skulle vara världens lyckligaste blev världens olyckligaste? Det nya avsnittet Svensk Dam Doku är det första avsnittet i en ny Svensk Dam Doku-serie i tre delar, om prinsessan Diana. Nya avsnitt kommer ut varannan tisdag.

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Dianas desperata rop på hjälp – under sin graviditet”

 1. Catherine skriver: 10 mars, 2020

  Jag tror att svaret på den frågan är ganska enkelt:
  Diana var en psykisk labil och omogen tonåring som gifte in sig i kungahuset (även om hon fyllde 20 några veckor före bröllopet var hon mentalt kvar på tonårsstadiet). Hon och Charles kände inte varandra när de gifte sig och hade ingenting gemensamt. Diana må hon blivit omtyckt av allmänheten, men hon passade inte in i kungahuset med alla konvenansens regler och krav på “stiff upper lip”. Hennes make älskade henne aldrig utan var mentalt redan gift med en annan kvinna som han inte kunde få. Förmodligen gifte han sig med Diana för att fullgöra sin plikt att sätta en tronarvinge till världen, och hon var ett passande parti med sin adliga bakgrund. Tyvärr var åldersskillnaden var stor, de var för olika som personer, kände varandra för dåligt och hade inte tillräckligt gemensamt för att hålla ihop äktenskapet. Diana var antagligen psykiskt skadad av föräldrarnas skilsmässa och avsaknaden av en modersgestalt under uppväxten. Hon sägs också ha haft en dålig relation med sin styvmor Raine (Barbara Cartlands dotter).
  Allt detta bäddade för katastrof från första början. För att ett äktenskap ska ha en chans att hålla måste det finnas en grund att stå på som man sedan kan bygga vidare på. I Charles och Dianas fall saknades grunden från början.
  Med detta sagt: låt nu stackars Diana vila i frid. Det tjänar ingenting till att älta detta längre.


  1. Katten (FIN) skriver: 10 mars, 2020

   Tror att du ar helt ratt med din analys. Och tycker som du, att Diana borde antligen fa vila i frid.
   Dessa artiklar, podcasts etc. ar osmakliga i mitt tycke. Manniskor gor pengar av en dod person.
   De kunde val tanka en stund – hur skulle det kannas om det var deras dotter, syster, mor eller annan nara slakting vars goranden standigt tas upp i media – mer an 20 ar efter deras dod.


 2. Daga skriver: 10 mars, 2020

  Catherine ändå ältar du det med en låååång harang!Är det du som sätter punkten eller vem bestämmer vad man får skriva !Daga


  1. Bror skriver: 10 mars, 2020

   Bästa Daga
   Din nya vassa framtoning, med alla taggarna utåt, passar dig sällsynt illa. Den är faktiskt direkt missklädsam.
   Då föredrar jag hellre Blomster-Dagas små iakttagelser och reflektioner över flora och fauna, stort och smått i koja och slott.
   Välkommen tillbaka!


 3. josefin skriver: 10 mars, 2020

  Nu ska vi se: prins William ár 35+àr sa detta är ju rimligtvis en pod-nyhet f SvDams yesteryear strategi.


 4. Daga skriver: 10 mars, 2020

  Bror Jag tror inte du läst snäset jag fått av signatur Catherine för min flora och fauna.Läs gärna omMadeleine och bilden hon tog av den sistfödda dottern.💙Daga


  1. ananas skriver: 10 mars, 2020

   Daga
   Jag läste snäset och fann det osakligt. Fortsätt gärna med dina söta berättelser!


 5. PernillaA skriver: 10 mars, 2020

  läste också Catherines inlägg , uppskattar dina trevliga inlägg

  Kram Pernilla


 6. Anni skriver: 10 mars, 2020

  Är detta ett forum för inbördes beundran???
  Löjligt!


 7. Daga skriver: 11 mars, 2020

  Tack!Daga💙


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar