Dianas desperata rop på hjälp – under sin graviditet

10 mar, 2020, 07:00 
AvRed Aktionen
Diana
När prinsessan Diana väntade prins William, sin första son, mådde hon så dåligt och kände sig så otillräcklig, att hon, i ett desperat rop på hjälp, kastade sig nerför trapporna i palatset. Det berättar man i det nya avsnittet av Svensk Dam Doku.
Annons

Det är onsdagen den 29 juli 1981. I London är det 24 grader varmt. Dagen bjuder på nio gassande soltimmar. Hela England, hela Storbritannien och ja, hela världen, kokar av kärleksyra! Framför tv-apparaterna samlas hisnande 750 miljoner tittare. Det är tydligt att alla, absolut alla, vill se vigseln mellan den 20-åriga Diana Spencer och den brittiska tronföljaren, 32-åriga prins Charles av Wales.

Diana och Charles

Bröllopet är ett sagobröllop utan dess like. Diana är den perfekta bruden. Men redan under smekmånaden börjar det knaka i fogarna mellan paret. Man flög till Gibraltar för tolv dagar på Medelhavet på lustjakten Britannia. Vilken sagolik smekmånad! suckade alla. Men med ombord var även 21 sjöofficerare, en besättning på 256 män, prinsens kammartjänare, en kammarjungfru, en privatsekreterare och en adjutant, samt skuggan av Camilla Parker Bowles. Till henne ringde prins Charles redan på kryssningens dag två. Alla trodde att Diana och Charles var urlyckliga ihop men verkligheten var faktiskt en helt annan.

Diana 1982
Diana 1982.

Diana mådde inte bra. Hon var sjuk i bulimi och klarade inte av all stress och press kring henne. Hon kände sig ensam, ensam och otillräcklig. Då hon väntar prins William, och är gravid i tolfte veckan, kastar hon sig nerför trapporna i palatset. Diana skadas, en läkare får kallas till palatset, men barnet skadas inte.

Annons

Vem var egentligen Diana Spencer, kvinnan som gifte sig med Charles av Wales och fick både prinsen och halva kungariket? Varför blev bröllopet så uppmärksammat och hur kom det sig att någon som skulle vara världens lyckligaste blev världens olyckligaste? Det nya avsnittet Svensk Dam Doku är det första avsnittet i en ny Svensk Dam Doku-serie i tre delar, om prinsessan Diana. Nya avsnitt kommer ut varannan tisdag.

Foto: TT

Annons