Dianas egna ord om sjukdomen – efter kommentaren från Charles

Prinsessan Diana led av ätstörningar, och allt startade med en kommentar från Charles.
Slå på ljud

Tv-serien The Crown, vars handling och karaktärer bygger på det brittiska kungahuset, är tillbaka med en ny säsong på Netflix och det har dragit upp gamla konflikter till ytan. Första säsongen startade med bröllopet mellan Elizabeth och prins Philip och vi är nu framme vid lite senare del av historien, och Diana Spencer klev för första gången in i rutan, gestaltad av skådespelaren Emma Corrin.

En av de personliga kamperna för den blivande prinsessan som illustreras i serien är den mot ätstörningarna, som enligt Diana började en vecka efter att hon och Charles förlovade sig när han kommenterade hennes figur, skriver The Mirror.

Prinsessan Diana berättar med egna ord

Diana har själv pratat om kampen och hennes ord finns inspelade på band från samtal med författaren Andrew Morton, ord som sen blev underlag till biografin om Diana. Men det Diana hade berättat om ätstörningarna blev inte känt förrän 2017 då Andrew Morton offentliggjorde inspelningarna för allmänheten.

Diana berättar om en förkrossande tillvaro med en partner som fick henne att känna sig otillräcklig, och affären med Camilla Bowles som pågick under lång tid hjälpte inte.

”Bulimin startade en vecka efter att vi förlovade oss. Min make lade sin hand på min midja och sa "Oj, lite knubbig här, eller hur?" och det triggade igång något i mig.” säger prinsessan Diana på banden.

”Och grejen med Camilla, Jag var desperat. Desperat.”

”Jag kommer ihåg första gången jag fick mig själv att kasta upp. Jag var överlycklig för det kändes som en sådan lättnad av en massa spänningar.”

Bulimin gjorde att Diana rasade i vikt under tiden fram till bröllopet och sömmerskorna som jobbade med hennes bröllopsklänning fick hela tiden göra den mindre.

”Första gången jag jag mina mått för bröllopsklänningen var jag 73 cm runt midjan, på min bröllopsdag var jag 60 cm. Jag hade krympt till ingenting mellan februari och juli.” säger Diana på inspelningen.

Det är minst sagt en förkrossande bild som nu visas upp i serien, av ett liv som vi alla vet slutade i tragedi.

{"totalCount":0,"result":[]}