Dianas kungliga bråk avslöjat – 23 år efter hennes död

Prinsessan Diana.

Det har hunnit gå 23 år sedan prinsessan Diana gick bort i en tragisk bilolycka. Nu avslöjas sanningen om det kungliga bråket vid hennes allra första kungliga uppträdande och vem hon fick stöd från under kvällen.

Prinsessan Diana var som bekant bara 19 år när hon först introducerades i i den brittiska kungafamiljen. Hon vantrivdes alltid i det kungliga rampljuset och kunde inte alls förstå medias fascination för henne, men vann till slut britternas hjärtan. Hennes allra första kungliga uppträdande, som prins Charles fästmö, var dock en katastrof från början till slut.

Vid uppträdandet, som ägde rum på en konsert i Goldsmiths’ Hall den 3 mars 1981, bar nämligen Diana en svart klänning från Emmanuels kvällen till ära. Klänningen var något vågad och urringad, och prins Charles ska ha tyckt att klädvalet var opassande och menade på att svart var sorgens färg och inte en färg som passade på en blivande, kunglig maka. I boken Diana: Her True Story – In Her Own Words skriver författaren Andrew Morton att Diana hade sagt att klänningen var “två storlekar för liten” och att klädvalet gjorde att hon fick mycket mer uppmärksamhet än vad hon kände sig bekväm med.

Ville göra ett gott intryck

Trots att prinsessan Diana verkligen var mån om att göra ett gott första intryck hos britterna var hon själv inte alls nöjd med sitt första kungliga uppträdande.

– Det var en hemsk tillställning. Jag visste inte om jag skulle gå ut ur dörren först. Jag visste inte om min handväska skulle vara i vänster eller höger hand. Jag var verkligen livrädd – vid den tiden hade jag känslorna överallt. Jag kommer ihåg den kvällen så väl. Jag var livrädd, nästan illamående.

Träffade Grace Kelly

Vid samma tillställning träffade hon dessutom på en annan kunglighet – Grace Kelly. Enligt boken Hello Goodbye Hello: Circle of 101 Remarkable Meetings, skriven av Craig Brown, ska prinsessan av Monaco ha märkt av Dianas nervositet, och duon hade därefter ett kort möte på damtoaletten där Diana ska ha sagt i förtroende att hon kände sig obekväm i sin klänning och i sin nya, kungliga roll. Såhär skriver Craig Brown om mötet i boken:

“Hennes uppträdande den kvällen fick henne plötsligt att inse hur outhärdligt det kommer att vara att alltid ha hundratals människor som alltid skulle titta på henne. Hon såg hennes framtid framför sig, ett liv utan någon form av privatliv. Vad sklle hon göra? Hon började gråta. Prinsessan Grace kramade om henne och klappade henne på axeln. Hon smekte henne på kinderna och sa, skämtsamt: “Oroa dig inte, kära du. Du förstår – det kommer bara att bli värre”.

Foto: TT