Dianas ord väcker uppmärksamhet – 23 år efter hennes död

Prinsessan Diana.

23 år har gått sedan prinsessan Diana gick bort i en tragisk bilolycka i Paris, och nu väcker en gammal intervju med prinsessan uppmärksamhet.

Prinsessan Diana var som bekant på allas läppar under 80- och 90-talet och under en period var hon även en av världens mest fotograferade kvinnor. Efter hennes död 1997 var hela världen i chock och tankarna då gick framförallt till hennes söner William och Harry. Och trots att det är över 23 år sedan som hon gick bort är hon fortfarande ihågkommen och älskad av många.

Gammal intervju med Diana väcker uppmärksamhet

Nu har en gammal intervju av Diana väckt uppmärksamhet. I november 1995 gav hon nämligen en exklusiv intervju till BBC1 Panorama där hon öppnade upp om skilsmässan från Charles och om sonen William. Diana fick då en fråga av journalisten Martin Bashir som handlade om hon trodde att William, då nyss fyllda 13, borde ta över tronen direkt efter drottningen.

– Tror du att det skulle ha varit mer meningsfullt i kölvattnet av de äktenskapliga problemen du och prinsen av Wales har haft, om positionen som monark direkt överfördes till din son, prins William? frågade journalisten Martin Bashir då, enligt People .

– Tja, då måste du se att William är mycket ung för tillfället, så skulle du vilja att en sådan börda placeras på hans axlar i så ung ålder? Jag kan inte svara på den frågan, svarade Diana.

Bashir omformulerade sedan frågan:

– Är det din önskan att prins William, när han når rätt ålder, tar över för drottningen istället för prinsen av Wales?

– Min önskan är att min man finner sinnesfrid, och med det kommer andra saker. Ja, sa hon då.

Det har länge varit spekulerat i om prins Charles någonsin kommer att bli kung, främst för att drottning Elizabeth nu har regerat i nästan sju decennier. Enligt tidigare uppgifter var planen att drottning Elizabeth skulle kliva åt sidan nästa år, när hon fyller 95 år, men den som lever får se när prins Charles kommer att ta över som regent.

Foto: TT