Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dianas söner William och Harry: "Vi glömmer henne aldrig!"

31 aug, 2007, 12:51 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Prinsessan Diana hade alltid famnen öppen för sina pojkar. Hon var en ny sorts kunglig mamma.Vilken sorg att hon inte kan vara med sina prinsar William och Harry idag!
Annons

En bilkrasch i en tunnel i Paris den 31 augusti 1997 och deras mamma var borta för alltid. 36 år gammal dog hon på ett operationsbord på Pitié-Salpitière-sjukhuset. Några timmar tidigare hade hon kommit till Paris med sin nya kärlek, den egyptiske miljardären Dodi El Fayed. I gryningen fick prins Charles den tunga uppgiften att berätta för Harry, 12, och prins CharlesWilliam, 15, att deras mamma var död. Det ofattbara hade hänt.

Tioårsdagen sedan Dianas bortgång

Nu, tio år senare, har de hunnit bli 22 och 25. Två unga män som redan axlat sina kungliga roller. Tioårsdagen av Dianas död väcker förstås många svåra minnen. Men allra mest vill William och Harry minnas sin mamma i ljus och glädje:

– Hon var underbar och sorgligt nog räcker inte orden till för att beskriva hur fantastisk hon var. Du måste ha träffat henne för att förstå.

– Vi är så lyckliga över att hon var vår mamma och det går inte en dag utan att vi tänker på henne och saknar henne. Hon var en stor förebild för oss båda.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Då, för tio år sedan, rörde de en hel värld där de gick i begravningskortegen efter sin mammas kista. Tolvårige Harry knöt händerna, hårt. William 15, bet sig i läppen och stirrade i marken. När han någon gång tittade upp var det under lugg, precis som hans mamma alltid brukade göra.

Minnesgudstjänst i Guards Chapel

De här tio åren har gått så långsamt, och prins Harry säger att han aldrig kommer att sluta undra vad som hände i Alma-tunneln den där augustinatten 1997. Så annorlunda allting varit – om inte olyckan skett… Idag hade prinsessan Diana redan firat 46 årsdagen – den 1 juli – och grattispussats av William och Harry och glatts över vilka härliga unga män de vuxit upp till.

The Guards Chapel i London.
The Guards Chapel i London.

Idag hedrar William och Harry henne med en minnesgudstjänst i Guards Chapel i London tillsammans med kungafamiljen och Dianas familj.

– Det kommer inte att bli så formellt, utan en väldigt varm och enkel gudstjänst, säger Harry. Vi vill att det ska bli precis som mamma skulle ha velat ha det.

 

Av Marianne Rolfstadius
Foto: STELLA PICTURES

Annons