Dianas vän berättar – så hölls det utskällda beslutet hemligt

Vissa saker är för osannolika för att vara påhittade, den här händelsen från The Crown är en av dem. Dianas vän berättar hur det egentligen gick till.
Slå på ljud

I serien The Crown får vi följa det brittiska kungahuset från åren just innan drottning Elizabeths kröning till nutiden. Den fjärde och senaste säsongen av de totalt sex som ska komma ut handlade mycket och prins Charles och Dianas förhållande, något som under tiden det pågick följdes intensivt av människor världen över.

Även om serien till stora delar är ren fiktion och vissa händelser har spetsats till för dramatisk effekt så finns det andra som gestaltats mer eller mindre verklighetstroget. En av de scenerna är i avsnittet där Diana följer med prins Charles till den kungliga baletten. Under framträdandet ser vi Diana lämna Charles för att gå på damrummet, bara för att någon minut senare dyka upp på scen, till den 2500 personer stora publikens bestörtning och senare förtjusning.

Prins Charles var inte imponerad

Där uppträder hon i ett dansnummer med ballettens huvudrollsinnehavare i syftet att imponera på och muntra upp Charles, men draget gjorde bara prinsen ännu mer butter då all uppmärksamhet återigen föll på Diana och han fick stå i skuggan.

Hennes danspartner Wayne Sleep har i efterhand berättat om framträdandet i en artikel i The Guardian.

”Hon kom till mig när hon ville uppträda på Kungliga operan, det var en privat show för vänner och supportrar till den kungliga baletten. Charles skulle vara i publiken och hon ville överraska honom, det var topphemligt.” har Wayne sagt till tidningen.

prinsessan diana

Diana dansade med Wayne Sleep under ett framträdande till Uptown Girl i december 1985.

J Black

”Vi möttes i en träningsstudio i västra London. Hon hade på sig en leotard och benvärmare. Min första tanke var, hon är för lång för att dansa med mig, folk kommer skratta. Men jag insåg sen att hon hade bra humor och vi kunde ha lite kul med längdskillnaden. Hon hade redan bestämt sig för musiken, Billy Joels Uptown Girl.”

Charles uppskattade inte framträdandet men Diana njöt för fullt att av få framträda, och hon fortsatte vara vän med Wayne även efteråt.

”Hon kom till mina London-uppträdanden och brukade alltid kika in i sminkrummet efteråt. Hon brukade också hälsa på hos min lägenhet i Kensington och äta middag. Hon sparkade av sig skorna och vi brukade prata om ditten och datten, hennes barn, mitt arbete, inget kontroversiellt. Jag lagade mat, hon diskade. Hennes vakter brukade vänta på andra sidan gatan i min studio. Senare visste jag att det var saker som försiggick i hennes äktenskap men jag tog aldrig upp ämnet.” skrev Sleep i The Guardian.