Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dilemmat för Mette-Marit – sorgen är fruktansvärd

11 mar, 2021, 15:00 
Kronprinsessan Mette-Marit är i sorg och tvingas hantera ett riktigt jobbigt dilemma.
Annons
Allt om Norges kungahus!Brand logo
Allt om Norges kungahus!

Erling Lorentzen lämnar ett stort tomrum efter sig i den norska kungafamiljen.

Erling, som avled tidigare i veckan vid 98 års ålder, var änkling till prinsessan Ragnhild, kung Haralds syster. Han stod den norska kungafamiljen väldigt nära och kung Harald har själv beskrivit Erling som en bror.

– Det är med stor sorg som vi har tagit emot den tråkiga nyheten att Erling Sven Lorentzen har avlidit. Våra tankar går till hans nära och kära, som har förlorat en fantastisk far, en svärfar, farfar och gammelfarfar, sa kung Harald i ett uttalande.

Mette-Marit i sorg

Erling Lorentzen och Mette-Marit
Här är

Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör, vittnar om hur mycket Erling betydde för Harald och hans närstående.

– Kungafamiljen är i djup sorg efter att Erling Lorentzen gick bort. Lorentzen var motståndsman och blev livvakt för kungafamiljen efter kriget. Lorentzen var inbjuden till alla familjesammankomster på slottet, och den norska kungafamiljen var ofta på besök hos familjen i Brasilien. Kungen bestämde att det skulle flaggas på halv stång från slottsbalkongen dagen då nyheten kom. Förlusten är också tung för kronprins Haakon, som hade en väldigt bra relation med sin farbror, säger Anders.

Annons

Nu ska familjemedlemmarna få ta farväl av sin älskade Erling. Begravningen kommer att tv-sändas i den norska tv-kanalen NRK, men inte vara öppen för allmänheten, på grund av den pågående pandemin.

Hela den norska kungafamiljen väntas vara på plats. Det blir en avvikelse från normen för kronprinsessan Mette-Marit, som har hållit sig isolerad under pandemin. Mette-Marit lider som bekant av en svår lungsjukdom, vilket gör henne extra sårbar för covid-19.

Erling ska ligga i samma grav som hans hustru, prinsessan Ragnhild. Hon avled 2012.

Annons