Direkt från Solliden! Kungaparet och Victoria tillbaka på jobbet

Solbruna och glada efter några veckors semester. I dag har kronprinsessan Victoria och kungaparet gjort ett inhopp på jobbet igen och vi har bilderna, direkt från sommarslottet Solliden.

Kungaparet är hemma igen, efter sina dagar på solsäkra Franska Rivieran där de bland annat kryssat runt med vänner i farvattnen utanför St-Tropez, medan Victoria varit på hemmaplan med sin familj och bland annat roat sig med Metallica på Ullevi i Göteborg.

Kungen på Solliden under Årets Ölänning 2019.

Men nu var de tillbaka på sitt sommarslott igen, för att hedra Årets ölänning. En kär sommartradition! Priset har delats ut sedan 1980 och i år var det ekologen Pav Johnsson som fick ta emot denna fina och hedersamma utmärkelse.

Drottning Silvia med Pav Johnsson som utsetts till Årets Ölänning 2019.

Drottning Silvia med den glade pristagaren.

Det betyder också att Pav Johnsson tog över stafettpinnen från självaste kronprinsessan, som var förra årets pristagare.

Kronprinsessan Victoria i sin Ölandsdräkt.

Kronprinsessan i sin Ölandsdräkt.

Men nu var det alltså den ”stolte naturnörden” Pavs tur, och dagen till ära hade han lämnat fältkläderna hemma och hängt av sig kikaren för en stund.

Kungen med Pav Johnsson som utsetts till Årets Ölänning 2019.

”Årets pristagare är en passionerad folkbildare med gedigen kunskap om Ölands fåglar och natur. En kunskap som han generöst delar med sig av så fort han får en chans” skriver juryn i sin motivering.

Kungafamiljens fina sommartradition

Pav blev ordentligt hyllad av kungafamiljen som du ser – och missa inte heller att spana in de gedigna läderklädda stolarna. Det är nämligen nästan likadana som står i den stora hallen på Solliden, en riktig praktentré med dubbla våningshöjder.

Kungafamiljen på Solliden i samband med ceremonin för Årets ölänning 2019.

Inget Årets ölänning utan de här gedigna läderklädda tronstolarna.

– I princip alla drottning Victorias möbler har bevarats och det mesta beställde hon från Kalmar Läns Hemslöjd. Så gott som alla möblerna till slottet gjordes där, fast just de här tronstolarna skulle också kunna vara tyska, berättar Leo Eriksson, som är slottsfogde på Solliden.

Kungen sommarklädd, bläddrar i en bok på Solliden. Årets Ölänning 2019.

Foto: Patrik C Österberg/TT, Mikael Fritzon/TT.