Direktrapport: Sofia och Carl Philip smittade med corona

Carl Philip och Sofia har smittats med corona.
"Smittspårning är inledd", meddelar hovet i ett pressmeddelande.
Här får du senaste uppdateringarna om det inträffade – minut för minut.

17.05: Så äntligen kommer hovet nu med lugnande besked!

"DD.MM. Konungen och Drottningen samt DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel har testats negativt för covid-19.

Fredagen den 20 november närvarade Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet vid en privat begravning. Inför begravningen testades Kungafamiljen för covid-19. Samtliga testresultat var negativa.

Efter Prinsparets insjuknande under onsdagen den 25 november har Kungaparet och Kronprinsessparet nu återigen testats och bekräftats fortsatt friska", skriver man i ett pressmeddelande.

17.02: Hovet meddelade tidigare att de försenade testsvaren skulle kommuniceras ut mellan klockan 16.00 och 17.00. Men nu har svaren försenats igen. Det skapar så klart oro – svenska folket känner starkt med hela kungafamiljen.

15.32: Nu kommer nya uppgifter om smittspårningen. Hovet meddelar att testsvaren försenats. Det dröjer till efter klockan 16.00 innan resultatet meddelas.

14.35: Kungaparet och kronprinsessparet verkar må förhållandevis bra, trots coronaoron. De har jobbat vidare idag som vanligt. Under torsdagen hade de ett i digital sammanträde med Nobelstiftelsens verkställande direktör Lars Heikensten och representanter för de prisgivande institutionerna.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade dessutom ett enskilt videomöte med representanter från Malmöpolisen, för att få en inblick i kampen mot den grova brottsligheten.

13.17: När som helst kan nu ett besked komma på de tester som kungafamiljen genomgått. Tidigast 13 väntas svar komma, enligt hovet.

11.45: Nyheten om att Carl Philip och Sofia testats positivt för corona har redan nått prinsessan Madeleine. Det är så klart med stor oro hon tar emot beskedet. Aldrig har familjen känts så långt borta.

Vad gjorde prins Carl Philip direkt efter att han hade testats positivt?

– Han ringde upp alla familjemedlemmar personligen. Även prinsessan Madeleine, säger Margareta Thorgren vid hovet.

Deltog prinsessan Madeleine i begravningen, digitalt?

– Ja, och hon får uppdateringar om läget hel tiden, säger Margareta Thorgren.

11.30: Hovet kommenterar nu upplägget för begravningen, som väckt reaktioner på sina håll i sociala medier.
– Anledningen till att kungafamiljen träffades i samma kyrkorum är för att man vidtog väldiga säkerhetsåtgärder. Alla testades innan och höll stort avstånd. Det var en digital begravning med bara de allra närmsta på plats. Inga släktingar från utlandet reste hit, säger Margareta Thorgren.
11.15: Nu kommer lugnande besked direkt från hovet! Småprinsarna och småprinsessorna var inte med vid begravningen.
– Nej. Och de visar inte upp några symptom, säger Margeta Thorgren vid hovet.

Det är så klart ett lugnande besked för alla de som oroat sig även för Estelle och Oscar.
Men Alexander och Gabriel sitter så klart i karantän tillsammans med föräldrarna.

10.58: Hovet kommer att släppa ett nytt pressmeddelande runt 13-14-tiden. Då får vi veta om någon eller några fler ur kungafamiljen är smittade. Det berättar Margareta Thorgren för oss.

10.41: Nu har vi fått information direkt från hovet om hur Carl Philip och Sofia mår.

– Lättare influensasymptom. De testade sig igår och testerna visade positivt resultat. Och hovet valde att gå ut med det eftersom vi kände att det är någonting som allmänheten bör känna till, säger Margareta Thorgren.

10.33: Under torsdagen ska kungafamiljen testas för covid-19.

"Smittspårning är inledd under överinseende av den Kungl. Familjens livmedikus. DD.MM. Konungen och Drottningen samt DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel, som ingår i smittspårningen, kommer under torsdagen att testa sig", skriver hovet i pressmeddelandet.

Livmedikus är professor Mårten Rosenqvist.

10.11: Enligt hovet borde inte begravningen av Walther Sommerlath kunnat leda till att smittan spreds vidare i resten av kungafamiljen.

– Även om de var under tio personer så var de ändå under en kort stund i samma kyrkorum. Inför den här mindre familjebegravningen så testades alla, i fredags, och då var testerna negativa. Så det har tagits enorma säkerhetsåtgärder i och med den begravningen, säger Margareta till Aftonbladet.

10.02: Innan drottningens bror begravdes kom ett direktiv från regeringen. Ett undantag för begravningar.

"Det blir förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Ett undantag görs dock för begravningar med max 20 deltagare."

Det betyder att kungafamiljen inte bröt mot lagen i och med begravningen, de drog nytta av ett undantag.

09.51: Begravningen för drottningens bror är orsaken till att hela kungafamiljen nu testas. Under fredagen befann sig nämligen hela familjen i samma kyrkorum för ceremonin.

– Anledningen till det är att familjemedlemmarna träffades i fredags, då det var en begravning för drottningens bror. Då var de i samma kyrkorum, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef till Aftonbladet.

09.50: Så här skriver hovet om prinsparets måendet, efter beskedet:"Prinsparet uppvisar lättare influensasymptom, men mår efter omständigheterna väl. Omedelbart efter insjuknandet satte sig Prinsparet i karantän i hemmet tillsammans med sina barn".

09.40: Hela kungafamiljen ska testas för corona, som en del i smittspårningen.Testet kommer att ske under torsdagen.

09.36: Carl Philip och Sofia har testats positivt för corona, meddelar hovet i ett pressmeddelande.