Djup kris för kungaparet – kan tvingas isolera sig fram till jul

Kungen och Silvia håller sig sysselsatta.

Krisen djupnar för kungafamiljen: Det finns risk att kungen och drottningen måste isolera sig ända fram till jul.
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”
Slå på ljud

Man undrar ju vad kungen och drottningen tänker just nu. Vid det här laget har de suttit isolerade på Stenhammar i en månads tid. Det ena uppdraget efter det andra har fått ställas in, eller fått göras om till videomöten. Och det ser inte precis ljust ut när de blickar framåt heller.

Detta är ju ett par som brukar ha sitt knökfulla schema spikat i mer än ett helt år framöver. Innan coronakrisen dånade in över oss visste de precis vad de skulle göra större delen av hösten. Men nu ser det ut att bli osäkert om de som 70-plussare kommer att kunna jobba – eller träffa barnen och barnbarnen – överhuvudtaget. Eller om det blir videomöten för deras del, ända fram till jul.

Bakgrunden är det uttalande som EU-kommisionen ordförande Ursula von der Leyen nyligen gjorde. I en intervju konstaterade hon att Europas äldre – ja alla som tillhör någon riskgrupp – kanske måste hålla sig isolerade hela året ut. Hon varnade också för att ett vaccin sannolikt dröjer till 2021. Anders Tegnell är något mer försiktig i sin bedömning, men betonar vikten av att alla över 70 år begränsar sina sociala kontakter och stannar hemma. Och konstaterar att vaccinet blir avgörande för att skydda utsatta grupper.

Som kungafamiljens 70-plussare: Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Corona: Så drabbas kungen och drottning Silvia

Kungaparet.

Kungen, snart 74, och drottningen, 76.

Samtidigt är de långt ifrån ensamma om detta bland sina kungliga kollegor: I norska kungafamiljen har kung Harald, 83, drottning Sonja, 82 – och lungsjuka kronprinsessan Mette-Marit, 46 – i samma sits.

kronprinsessan mette-marit

Kronprinsessan Mette-Marit – i samma båt som de kungliga 70-plussarna.

Och på Fredensborgs slott befinner sig drottning Margrethe, 80, i samma knipa.

Så hur ska det gå? Ja, nu är det bara att vänta och se.

Drottning Margrethe 80 år - nya födelsedagsbilderna.

Drottning Margrethe.

Foto: TT.