Djupa sprickan mellan Meghan och drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth Meghan Markle Hertiginnan Meghan

En knäpp på näsan! Drottning Elizabeth utmanar Meghan med sitt senaste drag.
Titta in i Meghan och Harrys nya lyxvilla!
Slå på ljud

En klapp på axeln, och ett varmt, personligt och uppriktigt tack – från drottning Elizabeth och till de brittiska medierna. Och samtidigt: En indirekt knäpp på näsan till prins Harrys fru Meghan.

Det är den oundvikliga konsekvensen av drottningens nya offentliga tackbrev, ställt till de brittiska mediernas intresseorganisation News Media Association, där bland andra tabloidtidningarna The Sun, Daily Mail och Daily Mirror är centrala medlemmar.

Det uppmärksammade brevet, undertecknat drottning Elizabeth.

Hertiginnan Meghans krig mot de brittiska medierna

Meghan befinner sig ju som bekant i öppet krig med just Daily Mail, detta sedan hon stämt den ansvarige utgivaren som låtit tidningen publicera innehållet i det privata brev som hon sänt till sin pappa Thomas Markle. Rättstvisten har pågått länge, och den är ännu inte avgjord.

Men drottning Elizabeth är den eviga diplomaten, och hon vill uppenbarligen skicka en klar och tydlig officiell signal om vikten av fredliga relationer med pressen. Även om hennes brev i första hand fokuserar på mediernas bevakning av Covid-19.

LÄS OCKSÅ: Hovexperterna: ”Därför mopsar Meghan upp sig mot drottning Elizabeth”

Och själv har 94-åriga drottning Elizabeth en annan, och betydligt mer oberörd approach. Efter sina 68 år på tronen har hon upplevt många fler mediestormar än Meghan och Harry – och utåt har hon alltid hållit på värdigheten och glidit igenom de flesta med upphöjt lugn.

Drottning Elizabeth Prins Harry Hertiginnan Meghan Meghan Markle

Eventuella skandalrubriker? Dem seglar drottning Elizabeth bara förbi. Och under sina 94 år har hon aldrig givit en enda intervju.

Men Meghans och Harrys missnöje med den brittiska pressen är bredare än så, och de har nu lämnat det officiella systemet som i mer än 40 år har reglerat vilka medier som får bevaka den brittiska kungafamiljen. Meghan och Harry vill styra sin mediebild själva, och efter Megxit har de fria tyglar.

LÄS OCKSÅ: Fräcka frågan till prinsessan Sofia – om att göra en Megxit

Foto: TT.